poniedziałek, 5 maja 2014

Sól szałwiowa - bardzo przydatna :)

Przed przygotowaniem tej niezwykle aromatycznej przyprawy nie powstrzymał nas nawet brak odpowiedniego sprzętu, tj. moździerza;) Nie pierwszy raz sprawdza się powiedzenie – potrzeba matką wynalazku! Otóż mała miseczka i łyżka równie dobrze sobie poradzą. Może ucieranie idzie trochę mniej sprawnie, ale efekt jest taki sam:) A ponieważ mieliśmy na oku kilka ciekawych przepisów z wykorzystaniem takowej soli, m. in. na domową szynkę, tak więc raz, dwa i przystąpiliśmy do dzieła! Za przepis dziękujemy Magdzie
Ps. a tutaj pyszna szynka w soli szałwiowej

 


Czas przygotowania: do 10 minut
/proporcje na mały słoiczek soli (ok. 6 łyżek)/

Składniki:
- mały pęczek świeżych ziół (szałwia lub bazylia, w prezentowanej wersji: szałwia)
- 6 łyżek soli
- ok. 1/2 łyżeczki ziaren suchego, surowego ryżu
(ma właściwości higroskopijne i chroni sól przed zbrylowaniem)
Wykonanie:
Szałwię myć i osuszyć np. papierowym ręcznikiem (ważne!). Można oderwać tylko same listki, ale warto wykorzystać całe gałązki, bo w łodygach też jest smak i aromat. Zioła włożyć do moździerza. Dosypać sól i bardzo starannie utrzeć, aż sól rozetrze zioła na miazgę i praktycznie przestaną być widoczne. Za radą Autorki przepisu dodawaliśmy sól stopniowo, po 2 łyżki. Jeśli ucieramy zioła z łodygami, to na koniec usuwamy je z soli (będą bardzo roztarte i można je już praktycznie wyrzucić, bo cały ich smak jest już w soli).
Gotową sól przesypać do słoiczka / pojemnika na przyprawy z pokrywką, by aromat nie uciekał. Trik: wraz z ryżem do słoiczka dodać trochę ziarenek ryżu. Sól roztarta z ziołami jest lekko od nich wilgotna. Ryż ma właściwości higroskopijne i chroni sól przed zbrylowaniem.
I gotowe ;)
Taką  przyprawę można przechowywać kilka tygodni. Stoswać normalnie, jak sól tj. dodawać do potraw, sałatek, zup, mięs, ryb czy warzyw. Jajka na miękko czy w koszulkach przyprószone taką solą nabierają dodatkowego wymiaru smaku. Podobnie jak zwykła kanapka z twarożkiem czy mizeria. Dobrze jest taką solą nacierać mięsa przed pieczeniem, a także do grillowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)