Postanowiliśmy sięgnąć do tego starego przepisu, bo dawno nie jedliśmy tego ciasta, a ponieważ nie było go jeszcze na naszym blogu, nadeszła okazja, by to nadrobić :) Połączenie kruchego ciasta z pysznym kremem waniliowym i słodycz bezy z chrupiącymi orzeszkami przełamana smakiem powideł śliwkowych.... Tego trzeba spróbować! :) Przepis pochodzi od
Doroty, podajemy z naszymi modyfikacjami.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 500 g mąki
pszennej
- 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2
szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego
masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki
kwaśnej śmietany 12% lub 18% / u nas jogurt grecki /
Beza:
- 6 białek
- 1,5
szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej
* Jeśli nie mamy dwóch jednakowych blaszek i
decydujemy się na pieczenie placków jeden po drugim, należy składniki
na bezę podzielić na pół i drugą bezę
przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.
Ponadto:
- 1 słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki (450 g) / u nas powidła śliwkowe /
- 120 g
płatków migdałowych / u nas posiekane orzechy włoskie /
Masa kremowa:
- 2 szklanki
mleka (500 ml)
- 3 łyżki
mąki pszennej
- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki
cukru
- 16 g cukru
migdałowego / u nas 1 łyżka domowego cukru waniliowego /
- 200 g
masła
- kilka
kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki Amaretto / u nas 1 łyżka esencji waniliowej /
Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto wysiekać nożem, następnie wyrobić krótko dłońmi do połączenia składników. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół, przełożyć do woreczka i odstawić do lodówki.
Podczas gdy ciasto chłodzi się w lodówce przygotować pianę na bezę.
* Jeśli nie mamy dwóch jednakowych blaszek i decydujemy się na pieczenie placków jeden po drugim, należy składniki na bezę podzielić na pół i drugą bezę
przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. My piekliśmy placki osobno, więc bezę przygotowywaliśmy dwa razy z połowy składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać
stopniowo / to bardzo ważne / i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną,
delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim
posmarować połowę powideł. Następnie wyłożyć masę
bezową / z połowy składników /. Na masę bezową wysypać połowę posiekanych orzechów. Piec w temperaturze
175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. / Można
obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu), wtedy bezę przygotowujemy za jednym razem z całej porcji /. Placki ostudzić.
Przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą
zmiksować z żółtkami i mąką / jak na budyń /, dodać do gotującego się mleka,
zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Miękkie masło zmiksować na puch,
stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać esencję waniliową i zmiksować.
Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową.
Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce, a najlepiej na całą noc, wtedy ciasto lepiej się kroi.