niedziela, 6 lipca 2014

Puszyste jagodzianki

Niezbędny ekwipunek każdego uczestnika wakacyjnego pikniku, zmieszczą się w każdym plecaku, proste w przygotowaniu, podbiły nie tylko nasze serca / podniebienia ;) Kto raz ich spróbuje, nie oprze się pokusie samodzielnego przygotowania tych pysznych - mocno nadzianych bułeczek! Ciasto jest bardzo uniwersalne, z powodzeniem można nafaszerować je innymi ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się ser z rodzynkami, dżem, czekolada. Jednak jagody są naszym numerem 1! 
Ps. Zgodnie z obietnicą złożoną Uczestniczkom dzisiejszej wyprawy rowerowej przepis pojawia się już dziś :) Dziewczyny - mąka, drożdże i do dzieła!
Przepis nieznacznie zmodyfikowany z bloga Anyżkowo.




Składniki:

- 1/2 szklanki cukru / kryształ / - / z czego 1 łyżkę dodajemy do zaczynu /
- 4 i 1/2 - 5 szklanek mąki / u nas 4 i 1/2 szkl. / - / z czego 1 łyżkę dodajemy do zaczynu /
- 2 szklanki mleka / z czego 1/2 szkl. wykorzystamy do przygotowania zaczynu /
- szczypta soli
- 50 g masła
- 3 dkg świeżych drożdży
- 200 g jagód / u nas ok. 35 dkg /
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

W rondelku podgrzać mleko / ma być ciepłe, nie gorące! / Do dużego kubka odlać 1/2 szklanki podgrzanego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na 15 min. do wyrośnięcia  / mleko, cukier i mąkę dodajemy z przygotowanych wcześniej składników /. Do reszty ciepłego mleka wrzucić pocięte na kawałki masło, wymieszać, żeby się roztopiło. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, wymieszać składniki. Dodać podrośnięty zaczyn, mleko z masłem i wyrobić na jednolite ciasto / można ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta /. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu / ciasto drożdżowe nie lubi przeciągu! /. Jagody oczyścić i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć do miski, wsypać cukier puder i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na części / u nas 24 małe bułeczki /, rozwałkować lub rękoma uformować placuszek, na środku nałożyć jagody, dokładnie skleić brzegi i w dłoniach  uformować bułeczki. Ułożyć je obok siebie w niewielkich odstępach miejscem łączenia ciasta na spód. Jagodzianki piec w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą / u nas 20 min., czas w zależności od piekarnika /. Po upieczeniu przełożyć jagodzianki na metalową kratkę, żeby odparowały, przykryć wilgotną ściereczką do ostudzenia. Podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)