Szukaliśmy pomysłu na danie z ryżem i naszą uwagę zwrócił przepis znaleziony na blogu Joli. Bardzo posmakowała nam taka wariacja na temat ryżu, stąd pomysł na powtórkę, tym razem, wzbogaconą mięsem. Miał być filet z kurczaka, ale ostatecznie wybór padł na mięso mielone. Eksperyment godny, by dodać go do ulubionych, a w głowie już nowe pomysły z jego wykorzystaniem: a gdyby tak gołąbki.... TAK! to jest dobry kierunek :)
Ps. umieszczamy to danie w dwóch sprzecznych kategoriach: dania mięsne / jak u nas / oraz wegetariańskie / jak w oryginale /, bo oba warianty są godne wypróbowania :)
Składniki:
- 100 g ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 zielona papryka / u nas czerwona /
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka soku pomidorowego / dodaliśmy ok. 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- przyprawy: bazylia, tymianek,
zioła prowansalskie, sól i pieprz
- natka pietruszki do posypania
- / z własnej inicjatywy dodaliśmy 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego /
Wykonanie:
Ryż opłukać na sicie i ugotować na sypko w osolonej wodzie. Ugotowany ryż osączyć z wody. Pomidory umyć, sparzyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, następnie dodać ryż, kukurydzę, paprykę, pomidory, sok pomidorowy, przyprawy, wymieszać i smażyć około 5 minut. Na drugiej patelni podsmażyć mięso na rozgrzanym oleju, przyprawić do smaku (sól, pieprz, mieszanka ziół do mięsa mielonego). Gdy mięso straci surowość, przełożyć do ryżu z warzywami, patelnię zdjąć z palnika i dodać żółty ser, całość dokładnie wymieszać.
Ryż z warzywami przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)