Dziś zrobiliśmy sobie pyszny,
wiosenny i bezmięsny obiadek. Młode ziemniaki skąpane w aksamitnym
sosie, posypane świeżym koperkiem, a do tego jajka sadzone i młoda kapusta z.... koperkiem :) Ktoś powie - za dużo tego zielonego - dla nas
było idealnie - swojsko, sielsko, mmm... Ale mieliśmy ucztę, jak u Mamy
:) Bo to takie "Mamine" smaki, które budzą wspomnienia.... W prostocie
siła!
Składniki:
- 400 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku / ilość według uznania /
- 2 łyżeczki mąki pszennej / można pominąć, wtedy sos będzie rzadszy /
Wykonanie:
Masło
roztopić, dodać drobno posiekany koperek, chwilkę poddusić, by masło
nabrało koperkowego aromatu, następnie wlać śmietanę wymieszaną z mąką,
mieszać energicznie, by nie zrobiły się grudki. Zdjąć z ognia, gdy
zacznie wrzeć, by sos się nie zważył. Tak przygotowanym sosem polać
ziemniaki, można posypać świeżym koperkiem. Podawać np. z duszoną młodą kapustą, mizerią, kiszonym/korniszonym ogórkiem, dowolną surówką.
Superowy sosik, łagodny w smaku.
OdpowiedzUsuńRadek.
Cieszymy się, że smakował :) Jest pyszny, więc z jego przygotowaniem nie czekamy do wiosny. Poza sezonem można wykorzystać mrożony koperek, a ziemniaki ugotowane na parze i polane tym sosem smakują niemal jak te młode :) Pozdrawiamy
Usuń