I jak tu nie korzystać z dobrodziejstw natury, jakie daje nam ta długo wyczekiwana pora roku? Dorodne owoce i warzywa kuszą nas z daleka i aż chce się "tu i teraz" przygotować z nich coś pysznego! Do współpracy zaprosiliśmy młodą kapustę, która w towarzystwie równie młodych ziemniaków idealnie zgrała się z prezentowanym wczoraj sosem śmietankowo-koperkowym.
Przepis na kapustę zaczerpnęliśmy od Majany.
A całe danie prezentuje się tak:
- 1 średnia główka kapusty
- 1 pęczek koperku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny / dodaliśmy od siebie /
- ewentualnie koncentrat pomidorowy do smaku / pominęliśmy /
Wykonanie:
Obrać duże zielone
liście z kapusty. Poszatkować kapustę. Do garnka wlać trochę wody, wrzucić
kapustę, posolić i dodać pieprzu. Cebulę podsmażyć na patelni na rozgrzanej
oliwie. Wrzucić do kapusty. Gotować około 45 minut / lub krócej, kapusta ma być miękka, ale nie rozgotowana /, pod koniec gotowania
dodając koperek. Można doprawić także koncentratem pomidorowym do smaku / pominęliśmy /. Dla nas idealnym połączeniem do tej kapusty są młode ziemniaki z sosem śmietankowo-koperkowym, a do tego jajka sadzone, ale można zjeść z samym pieczywem i też będzie pysznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)