poniedziałek, 15 września 2014

Sok malinowy - na przeziębienie i nie tylko :)

Oczywiście, że nie tylko na przeziębienie, bo również dla przyjemności ;) Niby zwykła herbata z cytryną, ale z dodatkiem takiego soku daje naprawdę przyjemne doznania smakowe. U nas stało się już rytuałem delektowanie się taką malinową herbatą podczas długich jesienno-zimowych wieczorów, więc kiedy sezon malinowy w pełni, przygotowujemy sok w dużych ilościach. Smakuje również na zimno rozcieńczony z wodą, a budyń polany takim sokiem - mmm.... poezja! :) Poniżej podajemy proporcje z oryginalnego przepisu na 2 średnie słoiki.




Składniki:

- 60 dag malin 
- 25 dag cukru 
- 1 cytryna

Wykonanie:
Maliny posypać połową cukru i odstawiamy, żeby puściły sok. Zagotować do momentu, kiedy owoce całkowicie się rozpadną. Wystudzić i przecisnąć przez gazę, tak aby uzyskać czysty sok bez pestek / można użyć chusty serowarskiej /.
Do odciśniętego soku dodać resztę cukru, sok z cytryny i zagotować raz jeszcze. Usunąć pianę, która może zebrać się na powierzchni soku. Sok przelać do słoików lub buteleczek. Pasteryzować kilka minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)