poniedziałek, 15 września 2014

Makaron z błyskawicznym sosem serowym

"Poweekendowy" przegląd lodówki wykazał nadwyżkę serów i kiełbasy, a ponieważ bliska jest nam "kuchnia resztkowa", od razu zabraliśmy się za poszukiwania pomysłu na owe resztki ;) I tak w parę minut na stół wjechał półmisek gorącego spaghetti z przepysznym serowym sosem. Ten zmodyfikowany przez nas przepis potrafi wybawić z opresji, gdy brak czasu i wyszukanych składników, a brzuch coraz agresywniej dopomina się o coś gorącego i sycącego ;) Inspirację znaleźliśmy u Ewy Wachowicz.



Składniki:

- 250 g makaronu tagliatelle / u nas spaghetti /
- 300 g różnych serów / u nas serek pleśniowy z niebieską pleśnią + cheddar + gouda /
- 100 g boczku / u nas 1/2 laski kiełbasy wiejskiej /
- 2 ząbki czosnku 
- 1 szklanka śmietany / u nas jogurt naturalny /
- 1 łyżka oliwy
- starty parmezan
- orzeszki piniowe / pominęliśmy /
- bazylia, pomidorki koktajlowe do dekoracji

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić chudy boczek / kiełbasę pokrojony w niezbyt dużą kostkę. Gdy podsmaży się na złoty kolor, dodać posiekany czosnek. Razem podsmażać jeszcze przez chwilę, uważając, by się nie przypalił, bowiem jeśli zbrązowieje, nada potrawie goryczy. Następnie dorzucić pokrojone sery i podgrzewać na małym ogniu, aby się całkowicie rozpuściły.
Dodać śmietanę / jogurt, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcieńczyć mlekiem do właściwej konsystencji.
Makaron ugotować al dente i wrzucić na patelnię z sosem. Przełożyć na talerze. Tuż przed podaniem posypać tartym parmezanem i udekorować listkami bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)