Jabłka, których zawsze mamy pod dostatkiem, aż
prosiły się o to, by zrobić z nich coś pysznego! Wybór padł na szybki w
wykonaniu jabłecznik z pięknie prezentującymi się na nim ćwiartkami
ponacinanych jabłek. Zaintrygował nas dodatek alkoholu - w oryginalnym
przepisie z książki Kuchenne ABC była to brandy, którą my podmieniliśmy
na rum. W prawdzie nie mamy porównania, ale rum okazał się niezawodny, toteż
planujemy przy następnej okazji do ciasta dodać rodzynki nasączone w rumie, co
jeszcze podkręci smak ciasta :)
Składniki:
- 130 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 3-4 kwaśne jabłka / ok. 180 g każde /
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 30 g brandy / u nas rum /
- 200 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia / 15 g /
- szczypta soli
- cynamon
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C. Natłuścić
okrągłą formę o średnicy 26-28 cm, odstawić. Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i
usunąć gniazda nasienne. Ostrym nożem ponacinać równolegle jabłka uważając, aby
ich nie przeciąć do końca. Ćwiartki jabłek odstawić. Do miski dodać masło,
jajka, cukier, brandy/rum, mąkę, proszek do pieczenia i sól zmiksować na gładką
masę. Ciasto wlać do formy i rozprowadzić za pomocą łopatki. Na wierzchu ciasta
ułożyć ćwiartki jabłek nacięciami do góry, oprószyć cynamonem. Piec 30-40 min.
w 180 st. C lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Pozostawić
ciasto do ostygnięcia w formie na ok. 10 min. przed przełożeniem na paterę.
Przed podaniem można posypać wierzch ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)