poniedziałek, 26 maja 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kolejne sezonowe ciasto - jedno z tych szybkich, nie za słodkich i pysznych!:) Rabarbar nadal króluje i wcale nam się nie nudzi. Jakby tego było mało, popijaliśmy kompotem z ... rabarbaru - smak dzieciństwa! Kruche ciasto, delikatny budyń i kwaskowaty rabarbar, jak dla nas - nic dodać, nic ująć! Przepis znaleziony na blogu Kulinarne spotkania.




Składniki:


- 3 szkl. mąki 
- 200 g masła 
- 3/4 szkl. cukru (1/2 szkl.do ciasta + 1/4 szkl. do budyniu) 
- 1 jajko 
- 2 żółtka 
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 3 szkl. mleka
- ok. 400 g rabarbaru


Wykonanie:

Mąkę, masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą (ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą część włożyć do zamrażalnika. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i rozłożyć równomiernie na ciasto. Ugotować budyń na 3 szkl. mleka wg przepisu na opakowaniu i jeszcze gorący wyłożyć na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut. 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)