Kolejne sezonowe ciasto - jedno z tych szybkich, nie za słodkich i pysznych!:) Rabarbar nadal króluje i wcale nam się nie nudzi. Jakby tego było mało, popijaliśmy kompotem z ... rabarbaru - smak dzieciństwa! Kruche ciasto, delikatny budyń i kwaskowaty rabarbar, jak dla nas - nic dodać, nic ująć! Przepis znaleziony na blogu Kulinarne spotkania.
Składniki:
- 200 g masła
- 3/4 szkl. cukru (1/2 szkl.do
ciasta + 1/4 szkl. do budyniu)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 3 szkl. mleka
- ok. 400 g rabarbaru
Wykonanie:
Mąkę, masło, cukier, jajko, żółtka,
śmietanę i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie
części, większą i mniejszą (ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozwałkować i
przełożyć do blaszki (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą
część włożyć do zamrażalnika. Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałki i rozłożyć
równomiernie na ciasto. Ugotować budyń na 3 szkl. mleka wg przepisu na opakowaniu i jeszcze gorący wyłożyć na rabarbar. Na
wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 180 st. C i piec ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)