Bardzo lubimy
pieczonego kurczaka, tym razem jednak zdecydowaliśmy się na podduszenie go z
warzywami. Dzięki tej metodzie mięso jest bardzo delikatne i samo odchodzi od
kości. Podczas duszenia w szczelnie przykrytym rondlu doskonale przenika
aromatem sąsiadujących z nim warzyw, a tu już pełna dowolność :) W naszym
podstawowym wariancie to tylko cebula, czosnek, marchewka i por, ale z
powodzeniem można wzbogacić tę kompozycje o ulubione dodatki.
Składniki:
- ok. 10 podudzi z kurczaka
/ tzw. „pałki”/
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 garści posiekanych
liści pora
- 1 mała łodyga selera
naciowego
- sól
- pieprz mielony
- pieprz zielony w
ziarenkach
- pieprz kolorowy w
ziarenkach
- szczypta cukru
- mielona słodka
papryka
- woda do podlania / ok. ½ szkl. /
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Obrać i umyć warzywa, cebulę
skroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę zetrzeć na tarce o
dużych oczkach, liście pora posiekać na małe paseczki, selera pokroić w dużą
kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i resztę przygotowanych warzyw,
dokładnie wymieszać, podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliły, / można dodać niewielka ilość przecieru
pomidorowego, my tym razem nie dodawaliśmy /, dodać sól, pieprz w
ziarenkach, szczyptę cukru do smaku. Na podduszone warzywa wyłożyć mięso,
posypać solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, dolać resztę wody, tak, by
warzywa na spodzie nie przypalały się. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do
miękkości mięsa / ok. 30 - 40 min. aż
mięso straci surowość /, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie trzeba
uzupełnić wody / warzywa nie mogą się
przypalić /.
Podawać z ulubionymi
dodatkami / pieczywo, ziemniaki, kasza,
ryż itp. i surówka/sałatka /
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)