sobota, 24 maja 2014

Udka duszone z warzywami

Bardzo lubimy pieczonego kurczaka, tym razem jednak zdecydowaliśmy się na podduszenie go z warzywami. Dzięki tej metodzie mięso jest bardzo delikatne i samo odchodzi od kości. Podczas duszenia w szczelnie przykrytym rondlu doskonale przenika aromatem sąsiadujących z nim warzyw, a tu już pełna dowolność :) W naszym podstawowym wariancie to tylko cebula, czosnek, marchewka i por, ale z powodzeniem można wzbogacić tę kompozycje o ulubione dodatki.

 

Składniki:

- ok. 10 podudzi z kurczaka / tzw. „pałki”/
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 garści posiekanych liści pora
- 1 mała łodyga selera naciowego
- sól
- pieprz mielony
- pieprz zielony w ziarenkach
- pieprz kolorowy w ziarenkach
- szczypta cukru
- mielona słodka papryka
- woda do podlania / ok. ½ szkl. /
- 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Obrać i umyć warzywa, cebulę skroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, liście pora posiekać na małe paseczki, selera pokroić w dużą kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i resztę przygotowanych warzyw, dokładnie wymieszać, podlać odrobiną wody, żeby się nie przypaliły, / można dodać niewielka ilość przecieru pomidorowego, my tym razem nie dodawaliśmy /, dodać sól, pieprz w ziarenkach, szczyptę cukru do smaku. Na podduszone warzywa wyłożyć mięso, posypać solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, dolać resztę wody, tak, by warzywa na spodzie nie przypalały się. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa / ok. 30 - 40 min. aż mięso straci surowość /, od czasu do czasu sprawdzając, czy nie trzeba uzupełnić wody / warzywa nie mogą się przypalić /.
Podawać z ulubionymi dodatkami / pieczywo, ziemniaki, kasza, ryż itp. i surówka/sałatka /




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)