środa, 23 marca 2016

Sałatka brokułowo-pomidorowa z czosnkiem niedźwiedzim

Pyszna sałatka, którą zajadamy się już drugi dzień, towarzyszy nam podczas śniadania i jeździ z nami do pracy :) Czosnek niedźwiedzi to ogromna skarbnica witamin, wśród jego wielu zdrowotnych właściwości można wymienić chociażby obniżanie ciśnienia, poziomu złego cholesterolu oraz silne działanie bakteriobójcze. Warto dodawać go m.in. do sałatek czy kanapek. 




Składniki:

- 1 brokuł
- 5-6 pomidorów
- 6 jajek
- kilka garści liści czosnku niedźwiedziego
- duże op. jogurtu greckiego
- 4 czubate łyżeczki musztardy / u nas sarepska /
- sól, pieprz

Wykonanie:

Brokuła umyć, podzielić na różyczki i lekko podgotować, powinien być jędrny / polecamy krótkie gotowanie na parze /, odstawić do ostygnięcia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidory dokładnie umyć, można sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Liście czosnku umyć, osuszyć, pokroić na kawałki / można wykorzystać do tego nożyczki kuchenne /. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Jogurt wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę, delikatnie wymieszać. Podawać najlepiej po schłodzeniu.




2 komentarze:

  1. I tak też smakuje :) Trzeba zachować czujność, by nie przegapić sezonu na czosnek niedźwiedzi. Już w marcu można go wypatrywać. Szkoda, że sezon tak krótko trwa.. Mamy to szczęście, że "zadomowił się" u nas w ogródku :)
    Pozdrawiamy serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)