niedziela, 22 lutego 2015

Ciasto Mocno czekoladowe

To ciasto robiliśmy jeszcze na "ostatki", by nasycić się smakiem czekolady na zapas, na cały okres Wielkiego Postu :) To coś dla wielbicieli czekolady, wilgotne w środku i, jak wskazuje nagłówek, Mocno czekoladowe! I niech nikogo nie zwiedzie wygląd tego ciasta - niepozorne, ciężkie i jakby słabo wyrośnięte. Nadrabia jednak smakiem :) Publikujemy przepis już teraz dla tych, którzy nie odmówili sobie słodkich przyjemności, a wszystkim poszczącym życzymy wytrwałości i polecamy upieczenie tego ciasta po zakończeniu postu :)



Składniki:

- 150 g miękkiego masła + dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 6 jajek
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 250 g gorzkiej czekolady - min. 50 % zawartości kakao  lub 200 g czekolady 70 %
- 50 g mąki pszennej / u nas typ 650 /
* jeżeli użyjemy czekolady o zawartości kakao 70 % lub większej, należy zmniejszyć jej ilość do 200 g

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać łyżkę cukru, zmiksować i odstawić. W garnku o grubym dnie roztopić na wolnym ogniu masło z pozostałym cukrem i żółtkami, ciągle mieszając / ok. 5 min. /. Dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać aż się rozpuści, następnie zdjąć z ognia. Dosypać mąkę, wymieszać, dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem tortownicy / o średnicy 22 cm /, wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 20-25 min. Ciasto podawać na zimno lub ciepło z lodami waniliowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)