czwartek, 13 marca 2014

Kruche ciasto z jabłkami i lekką budyniową pianką

To ciasto jest rewelacyjne! Była już u nas wersja z rabarbarem, malinami, jagodami, mieszanką owoców (niestety brak zdjęć, bo było to jeszcze przed założeniem bloga), a ostatnio Mama wpadła na pomysł, żeby nie czekać na te owoce aż do wiosny/lata i wykorzystać dostępne na okrągło jabłka :) Strzał w dziesiątkę, bo na rabarbar i resztę jeszcze trochę musimy poczekać, a dzięki jabłkom już teraz możemy cieszyć się lekką budyniową pianką, mniam! Przepis znaleźliśmy u Majany, pięknie prezentuje się też na blogu Moje wypieki wersja malinowa.
Inne odsłony tego ciasta:
1) z truskawkami
2) z rabarbarem
3)z malinami

A tak prezentuje się z jabłuszkami:




Składniki na kruche ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

Wykonanie:

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) / u nas 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

- 500 g jabłek
- cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać pokrojone jabłka, za pomocą łopatki lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temp. 190 stopni C przez ok. 30-40 min. Wyjąć, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. Piękna pianka wyszła :) Ja nie mam ręki do tych pianek :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo proste w wykonaniu ciasto i zawsze wychodzi z różnymi owocami, każdy kto spróbuje, prosi o przepis i z powodzeniem przygotowuje u siebie, więc gorąco polecamy :)

      Usuń
  2. Zgadzam się w 100% z waszym komentarzem, dziękuje za odwiedziny :)
    A ciasto prezentuje się pięknie, muszę wypróbować też jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W czerwcu przymierzymy się do wersji truskawkowej, z pewnością będzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)