niedziela, 30 marca 2014

Ciasto Mocno cytrynowe

To nasze pierwsze tego typu ciasto cytrynowe i z pewnością nie ostatnie! Następnym razem z podwójnej porcji, bo ta znikła już następnego dnia rano. Pyszne, niezwykle puszyste i jak nazwa wskazuje - MOCNO cytrynowe. Wyśmienite do popołudniowej kawki lub herbatki, bez wysiłku i stosu naczyń po jego przygotowaniu, z przekonaniem polecamy! Szkoda, że już nie ma ani okruszka.... Przepis wypatrzony u Majany, dziękujemy!
Ps. 1 - wydłużyliśmy tylko czas pieczenia, bo po pierwszej próbie "patyczkowej" było jeszcze niedopieczone, zależy pewnie od piekarnika ;)
Ps. 2 - z tego przepisu zrobiliśmy również babeczki, które można zobaczyć tutaj / klik /



Składniki:

- 3 duże jajka
- 1 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 2 czubate łyżki jogurtu lub śmietany / u nas jogurt grecki /
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z połowy cytryny

Lukier:

- 1 szkl. cukru pudru
- sok z 2 cytryn / użyliśmy tylko jednej, bo była duża i soczysta /
 
Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodać pozostałe składniki. Utrzeć. Formę keksówkę 9x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia / natłuścić go, posypać bułką tartą /, wlać ciasto. Piec ok. 35-40 min. / u nas ok. 55 min./ w temp. 160 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone / nakłuć ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone:) / 
Po upieczeniu chwilę przestudzić, w międzyczasie zrobić lukier, mieszając ze sobą cukier puder i sok z cytryny.
Ciepłe ciasto nakłuć patyczkiem do samego dna, polać lukrem cytrynowym.



6 komentarzy:

  1. Pięknie wyszło :)
    To jedno z najlepszych ciast. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, takie niepozorne, ale zaskakująco smaczne :)

      Usuń
  2. cieszę się że i Wam smakowało , pysznie wygląda i znów mam na nie ochotę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prostota wykonania i smak godny uwagi, tak możemy podsumować to ciasto.
      Ps. też znów mamy na nie ochotę:)

      Usuń
  3. Wyszedł zakalec:((( Po 50 min uchyliłam piekarnik, bo patyczek był suchy, poszłam a jak wróciłam ciacho opadło:( buuu Może to dlatego że użyłam margaryny Kasia zamiast masła.....

    OdpowiedzUsuń
  4. :((( Jeśli użyty był proszek do pieczenia, trudno powiedzieć, co poszło nie tak. My użyliśmy masła o zawartości tłuszczu 82%. Właśnie sprawdziliśmy - Kasia ma 72% - może to jest przyczyną. Dużo zależy też od piekarnika. Nasze ciasto po 35 min. było jeszcze niedopieczone, więc wydłużyliśmy czas pieczenia. Z tego przepisu robiliśmy również babeczki, które też wyszły puszyste:

    http://narzeczeniwkuchni.blogspot.com/2014/04/babeczki-mocno-cytrynowe.html

    Rozumiemy, że taki nieudany wypiek może skutecznie zniechęcić, choć w naszym przypadku jest tak, że próbujemy zawsze do skutku, nawet jeśli coś nam nie wyjdzie za pierwszym razem - taką mamy "przypadłość" ;) Mamy nadzieję, że ta kulinarna "wpadka" nie zniechęci do tego pysznego ciasta, bo takie drobne niepowodzenia zdarzają się Najlepszym :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)