wtorek, 4 marca 2014

Surówka z pora

Poszukując przepisu z zastosowaniem pora, natrafiliśmy na bardzo szybką i nieskomplikowaną surówkę - dodatek do mięs lub pieczonych ziemniaków. W oryginalnym przepisie warzywo to występuje jako główny składnik, a ponieważ lubimy dodać coś od siebie, dorzuciliśmy marchewkę i jabłko - dla podkręcenia smaku i wzbogacenia koloru. A więc pora na pora ;)
Pomysł zaczerpnięty ze strony gotuj.skutecznie.tv
A oto efekt naszych modyfikacji:



Czas przygotowania: ok. 10 minut
/ proporcje dla 1-2 osób / 

Składniki:

- 1 średni por
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego / u nas 3 łyżeczki jogurtu
- 1 jabłko / dodaliśmy od siebie
- 1 marchewka / dodaliśmy od siebie
- solidna szczypta soli
- solidna szczypta pieprzu (biały lub czarny)
- szczypta czubrycy zielonej / dodaliśmy od siebie
Wykonanie:

Oczyścić pora, odkroić ciemne liście oraz korzonki, dokładnie wypłukać w zimnej wodzi, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w bardzo cienkie plastry.
Dodać majonez, jogurt lub śmietanę i wymieszać do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie potrzeby dodać jeszcze majonez, śmietanę lub jogurt.
Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem / dodaliśmy czubrycę zieloną / – sałatka jest już lekko ostra od pora, więc przyprawy należy dodawać z umiarem.
Można podawać od razu lub odstawić na 15 minut, by por nieco zmiękł.
Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs (pieczonych, smażonych, gotowanych, duszonych), jak i do kanapek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)