piątek, 7 marca 2014

Zawijane bułeczki z jabłkiem i cynamonem

Jabłka z nutą cynamonu, do tego rodzynki skąpane w rumie i wszystko otulone w pyszne drożdżowe ciasto - to niebywale smaczna kompozycja - zarówno smakowa jak i zapachowa :) Bardzo proste w przygotowaniu zawijane bułeczki będą miłą niespodzianką na deser lub drugie śniadanie. Przepis znaleziony u Magdy. Następnym razem wzbogacimy nadzienie podprażonymi orzechami, to będzie taki chrupiący akcent :)



Czas przygotowania: ok. 10 minut pracy własnej + 20-30 minut wyrastania + 25 minut pieczenia
/proporcje na 12 bułeczek/

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 650
- szczypta soli
- 1 całe jajko
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 50 g świeżych drożdży piekarskich (można mniej np. 30 g)
- 1 średnie jabłko / u nas 3 małe

Do doprawienia jabłek:

- brązowy (lub biały) cukier (ok. 1/2 łyżeczki na 1 bułkę)
- cynamon lub przyprawa korzenna (ok. 1/3 łyżeczki na 1 bułkę)
- opcjonalnie: drobno posiekane rodzynki lub daktyle bez pestek (ok. 1 łyżeczka na 1 bułkę) / u nas rodzynki (bez krojenia) namoczone w rumie /
 Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, olej oraz mleko i drożdże. Drożdże można rozpuścić w letnim mleku lub bardzo drobno wkruszyć od razu do miski z pozostałymi składnikami.
Wszystkie składniki wymieszać, łącząc je w miękkie, spójne, elastyczne ciasto – najpierw łyżką w misce, potem przełożyć na posypaną mąką stolnicę i zagnieść kilka minut ręcznie. Wyłożyć blachę papierem posmarowanym np. olejem.
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki kwadrat/prostokąt – grubość po rozwałkowaniu ok. 5 mm. Pokroić ciasto w kwadraty lub prostokąty.
Umyte jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne, obrać ze skórki i pokroić w dowolne mniejsze kawałki.
Każdy prostokąt/kwadrat ciasta posypać na środku cukrem, na tym ułożyć 2-3 plastry jabłka, ponownie przyprószyć je cukrem oraz przyprawą korzenną lub cynamonem, dodać odsączone rodzynki i zawinąć w ruloniki.
Ułożyć miejscem łączenia do dołu na wyłożonej natłuszczonym papierem blaszce, zachowując odstępy (bułeczki będą rosły). Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Bułeczki posmarować z wierzchu mlekiem lub roztrzepanym jajkiem / u nas jajko.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra-dół przez 25 minut, a tak naprawdę do czasu, aż ładnie się zrumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia na metalowej kratce.
Podawać lekko ciepłe lub po całkowitym ostygnięciu. Można polukrować lub polać strużkami roztopionej czekolady (mlecznej, ciemnej lub białej).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)