poniedziałek, 19 stycznia 2015

Szybka zupa pomidorowa na rosole

To taki nasz mały rytuał / choć z pewnością nie tylko nasz ;) /, że często po weekendzie, jeśli w niedzielę królował na stole rosół, to w poniedziałek jego miejsce zajmuje pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu pomidorówka. Jeśli jednak nie mamy gotowego rosołu, a ochota na pomidorówkę jest nieodparta, można sięgnąć po domową kostkę warzywną, na bazie której przygotowujemy wiele innych smacznych zup.



Składniki:

- 2 l rosołu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 2 łyżki dobrego przecieru pomidorowego / u nas Pudliszki /
- 2 garści ulubionego makaronu / u nas świderki pełnoziarniste /
- cukier do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki

Wykonanie:

Na gotujący się rosół wrzucić makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jogurt wymieszać z przecierem i szczyptą soli, dolać trochę gorącego rosołu i dokładnie wymieszać. Tak powstałą mieszankę dodać do zupy, wymieszać i wyłączyć grzanie. Doprawić szczyptą cukru, ewentualnie solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podawać na gorąco.

* Jeśli nie mamy rosołu, zastępujemy go ok. 1,5 l wody, do której dodajemy 1 domową kostkę warzywną, gdy się rozpuści dalej postępujemy według powyższego przepisu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)