Takie kapuśniaczki robiliśmy na święta jako dodatek do barszczu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je bez jakiejś szczególnej okazji. Z podanego przepisu wychodzi ok. 80 sztuk, więc warto je poporcjować i zamrozić po ostygnięciu. Z pewnością każdy chętnie sięgnie po taki zapas, by podać jako dodatek do sałatki czy zupy. Pomysł znaleziony na blogu Wielkie Żarcie.
Składniki: / odmierzane szklanką o poj. 250 ml /
Ciasto:
- 4 szkl.
mąki
- 1 szkl. śmietany
- 250 g margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 szkl. śmietany
- 250 g margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 3 dag drożdży
- 1 jajko do posmarowania kapuśniaczków
- kminek lub majeranek do posypania po wierzchu
- 1 jajko do posmarowania kapuśniaczków
- kminek lub majeranek do posypania po wierzchu
Farsz:
- 1 kg świeżej
białej kapusty / lub mieszankę: 1/2 kg kapusty słodkiej i 1/2 kg kapusty kiszonej /
- 2 duże cebule
- masło do podsmażenia cebuli
- 2 duże cebule
- masło do podsmażenia cebuli
- mielony kminek
- sól, pieprz do smaku
- sól, pieprz do smaku
/ * jeśli zdecydujemy się na farsz z dwóch rodzajów kapusty, należy ugotować je osobno /
Wykonanie:
Kapustę
poszatkować drobno i udusić do miękkości w wodzie z dodatkiem soli / wody nie za dużo, tyle, żeby w trakcie duszenia mogła odparować. Jeśli wody będzie za dużo i nie odparuje, kapustę po ugotowaniu trzeba odcedzić i odcisnąć, żeby farsz nie był za rzadki /. Cebulę pokroić w drobną
kostkę i usmażyć na maśle, dodać do uduszonej kapusty. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. / Można
dodać pokrojone i usmażone pieczarki lub inne grzyby /.
Do miseczki
wlać śmietanę, wkruszyć drożdże. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać drożdże
wymieszane ze śmietaną, sól, miękką margarynę i szybko wyrobić ciasto.
Wyrobione rozwałkować cieniutko / ok. 0,5 cm /.
Wyrobione rozwałkować cieniutko / ok. 0,5 cm /.
Na brzeg kłaść nadzienie,
zawinąć, odciąć utworzony wałek od reszty ciasta i pokroić na małe pałeczki,
długości palca wskazującego. Tak postępować aż do końca ciasta. Wierzch
kapuśniaczków posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem lub majerankiem. Kapuśniaczki układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temp. 180ºC na
złoty kolor.
* Z podanej porcji wychodzi ok. 80 małych kapuśniaczków.
* Upieczone kapuśniaczki można zamrażać. W zamrażarce przechowywać do 3 miesięcy.
* Do pasztecików można przygotować inny, ulubiony farsz, np. pieczarkowy, mięsny lub mieszankę kapusty słodkiej i kiszonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)