czwartek, 8 stycznia 2015

Naleśniki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Ostatnio "zaprzyjaźniliśmy się" z kaszą jaglaną - chyba najzdrowszą ze wszystkich kasz! :) Oprócz tego, że jest dobrym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, gulaszu i sosów, to znakomicie nadaje się jako baza farszu do naleśników. Takie danie to też dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, na które nie mamy pomysłu.



 Składniki: / składniki odmierzane szklanką  o poj. 200 ml /

 Naleśniki:

- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 szkl. mąki pszennej / tyle, by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego /
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- olej natłuszczenia patelni

Farsz: / wg przepisu Magdy, zmieniliśmy trochę proporcje /

- 1 i 1/2 szkl. ugotowanego mięsa / może być z rosołu, a także mięso duszone, smażone czy pieczone /
- 1 i 1/2 szkl. już ugotowanej kaszy jaglanej / można ugotować np. dzień wcześniej i przechowywać w lodówce /
- 4-5 suszone pomidory w oliwie
- 2 garście rukoli / u nas  świeży szpinak /
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (ilość zależna od gęstości farszu)
- sól i pieprz co smaku

Przygotować ciasto na naleśniki.  Do miski wbić jajka, dolać mleko oraz wodę i dodać sól, dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Dosypać stopniowo mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawić na czas przygotowania farszu, dzięki czemu naleśniki nie będą rozrywać się podczas zwijania.
Do misy blendera dodać mięso oraz ugotowaną kaszę, pomidory i rukolę / szpinak, dokładnie posiekać i sprawdzić konsystencję. Jeśli masa jest za gęsta, dodać jogurt naturalny tak, by farsz miał konsystencję farszu na pierogi. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Usmażyć naleśniki – na tłuszczu lub beztłuszczowo.
Na środku każdego naleśnika ułożyć porcję farszu i rozsmarować po całości, zwinąć w dowolny, ulubiony sposób, np. jak krokiety lub w rulon.
Tak przygotowane naleśniki podsmażyć an chrupko / smażyliśmy na patelni beztłuszczowej /. Rozgrzać patelnię z odpowiednią powłoką (tytanowa, ceramiczna, teflonowa) i kiedy jest już gorąca, ułożyć na niej naleśniki miejscem łączenia do dołu. Smażyć na nie za dużym ogniu przez 2-3 minuty, po czym delikatnie odwrócić na drugą stronę i także smażyć 2-3 minuty.
Podawać na gorąco, z sałatką i ulubionymi sosami / np. jogurtowy lub czosnkowy /.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)