Dziś piątek, stąd nasz wybór padł na bezmięsną przekąskę - wzbogaconą wersję makaronu z serem. Doskonale nadaje się na drugie śniadanie do pracy lub lekką kolację. Cukinia i fasolka bardzo dobrze komponowują się z resztą składników i całość smakuje wyśmienicie :) Przepis znaleźliśmy na blogu Kwestia Smaku.
Składniki:
- 50 g masła
- 200 g cukinii
- 200 g fasolki
- 2 porcje (około 160 g) makaronu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 100 g białego sera
- bazylia, sól i pieprz do smaku
- 200 g cukinii
- 200 g fasolki
- 2 porcje (około 160 g) makaronu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 100 g białego sera
- bazylia, sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Nastawić
osoloną wodę na makaron. Fasolkę opłukać, odciąć szypułki, pokroić na 4 cm
kawałki. Masło sklarować na patelni (podgrzewać na średnim ogniu aż do
spienienia, pianę zebrać łyżką i wyrzucić). Pozostałe klarowne masło odlać do
miseczki pozostawiając na patelni około 1 łyżki.
Do gotującej
się wody wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Na 7 minut przed końcem
gotowania makaronu dodać fasolkę / gotowaliśmy osobno /. Na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cukinię
i smażyć ją na małym ogniu przez cały czas gotowania makaronu.
Makaron z fasolką odcedzić i wrzucić na patelnię z
cukinią, wlać odłożone sklarowane masło i oliwę extra vergine, wymieszać (jeśli
makaron nie zmieści się na patelni składniki można połączyć w garnku). Posypać
pokruszonym serem białym i bazylią, doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)