piątek, 30 stycznia 2015

Makaron z serem, cukinią i fasolką

Dziś piątek, stąd nasz wybór padł na bezmięsną przekąskę - wzbogaconą wersję makaronu z serem. Doskonale nadaje się na drugie śniadanie do pracy lub lekką kolację. Cukinia i fasolka bardzo dobrze komponowują się z resztą składników i całość smakuje wyśmienicie :) Przepis znaleźliśmy na blogu Kwestia Smaku.



Składniki:

- 50 g masła
- 200 g cukinii
- 200 g fasolki
- 2 porcje (około 160 g) makaronu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 100 g białego sera
- bazylia, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Nastawić osoloną wodę na makaron. Fasolkę opłukać, odciąć szypułki, pokroić na 4 cm kawałki. Masło sklarować na patelni (podgrzewać na średnim ogniu aż do spienienia, pianę zebrać łyżką i wyrzucić). Pozostałe klarowne masło odlać do miseczki pozostawiając na patelni około 1 łyżki.
Do gotującej się wody wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Na 7 minut przed końcem gotowania makaronu dodać fasolkę / gotowaliśmy osobno /. Na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć ją na małym ogniu przez cały czas gotowania makaronu.
Makaron z fasolką odcedzić i wrzucić na patelnię z cukinią, wlać odłożone sklarowane masło i oliwę extra vergine, wymieszać (jeśli makaron nie zmieści się na patelni składniki można połączyć w garnku). Posypać pokruszonym serem białym i bazylią, doprawić solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)