wtorek, 13 stycznia 2015

Gulasz węgierski

Dziś znakomity, bardzo aromatyczny gulasz, który będzie wyśmienitym dodatkiem zwłaszcza do placków ziemniaczanych, ryżu, kaszy, makaronu czy świeżego pieczywa. Doskonały na obiad lub kolację na ciepło, smakuje równie dobrze następnego dnia po odgrzaniu, a więc przygotowując z odpowiedniej ilości składników, za jednym razem możemy mieć obiad na dwa dni :)



Składniki:


- 2 ząbki czosnku
- 300 g cebuli
- olej do smażenia
- ½ kg szynki wieprzowej 
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 250 g pomidorów z puszki, krojonych
- 150 ml czerwonego wina / u nas półwytrawne /
- 300 ml wody
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 i ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- szczypta goździków mielonych / zmiażdżyliśmy 1 goździk w moździerzu /
- 150 g papryki / czerwona, zielona i żółta /
- 1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:
 
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, po ok. 3 min. dodać mięso pokrojone w kostkę / 3 x 3 cm /, dusić ok. 5 min., następnie dodać cukier, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wino, 150 ml wody i wszystkie przyprawy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 40 min, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Po tym czasie dodać pokrojoną w paski paprykę i gotować jeszcze ok. 20 min., lub do czasu, gdy  mięso będzie odpowiednio miękkie. Do kubka wlać 150 ml wody, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i dodać do gulaszu. Dusić jeszcze przez 5 min. W razie potrzeby doprawić do smaku. Gulasz doskonale smakuje z plackami ziemniaczanymi, ryżem, kaszą, makaronem itp. Można podać do niego sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)