Dziś znakomity, bardzo aromatyczny gulasz, który będzie wyśmienitym dodatkiem zwłaszcza do placków ziemniaczanych, ryżu, kaszy, makaronu czy świeżego pieczywa. Doskonały na obiad lub kolację na ciepło, smakuje równie dobrze następnego dnia po odgrzaniu, a więc przygotowując z odpowiedniej ilości składników, za jednym razem możemy mieć obiad na dwa dni :)
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cebuli
- olej do smażenia
- ½ kg szynki wieprzowej
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 250 g pomidorów z puszki, krojonych
- 150 ml czerwonego wina / u nas półwytrawne /
- 300 ml wody
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 i ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- szczypta goździków mielonych / zmiażdżyliśmy 1 goździk w moździerzu /
- 150 g papryki / czerwona, zielona i żółta /
- 1 łyżka mąki pszennej
- 300 g cebuli
- olej do smażenia
- ½ kg szynki wieprzowej
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 250 g pomidorów z puszki, krojonych
- 150 ml czerwonego wina / u nas półwytrawne /
- 300 ml wody
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 i ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 liście laurowe
- szczypta goździków mielonych / zmiażdżyliśmy 1 goździk w moździerzu /
- 150 g papryki / czerwona, zielona i żółta /
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, po ok. 3 min. dodać mięso pokrojone w kostkę
/ 3 x 3 cm /, dusić ok. 5 min., następnie dodać cukier, koncentrat pomidorowy,
pomidory z puszki, wino, 150 ml wody i wszystkie przyprawy. Gotować na wolnym
ogniu pod przykryciem ok. 40 min, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec
przypaleniu. Po tym czasie dodać pokrojoną w paski paprykę i gotować jeszcze
ok. 20 min., lub do czasu, gdy mięso
będzie odpowiednio miękkie. Do kubka wlać 150 ml wody, dodać łyżkę mąki,
dokładnie wymieszać i dodać do gulaszu. Dusić jeszcze przez 5 min. W razie
potrzeby doprawić do smaku. Gulasz doskonale smakuje z plackami ziemniaczanymi,
ryżem, kaszą, makaronem itp. Można podać do niego sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)