piątek, 23 stycznia 2015

Ziemniaki z klopsikami zapiekane w pomidorach

Dania "jednogarnkowe" z pewnością cieszą się uznaniem nie tylko w naszej kuchni. Dzisiejsza propozycja to ziemniaki z klopsikami zapiekane w pomidorach. I drobne odstępstwo od reguły, bo przyda nam się również patelnia, ale poza tym wszystkie składniki lądują w jednym naczyniu żaroodpornym, a piekarnik zajmuje się resztą ;) Inspiracją był dla nas przepis Magdy, który trochę zmodyfikowaliśmy, wzbogacając danie o paprykę i bakłażana.



Składniki: 

- 400 g mielonego mięsa / najlepiej takie troszkę tłuste np. wieprzowina, wołowina /
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli / do przyprawienia mięsa /
- 1 niepełna łyżeczka pieprzu ziołowego / jeśli pieprz czarny to dodajemy mniej /
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 średniej wielkości ziemniaki (ok. 500 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki soli / do przyprawienia ziemniaków /
- 1 puszka siekanych pomidorów (lub 4-5 dużych pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
- ½ dużej czerwonej papryki
- ½ białej części pora
- ½ bakłażana                         
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oregano do przyprószenia dania z wierzchu


Wykonanie: 

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem i cynamonem. Wymieszać, starannie zagniatając mięso dłońmi.
Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować niewielkie kulki mięsne / mniej więcej wielkości kawałków, na które będą pokrojone ziemniaki /.
Ziemniaki obrać, pokroić w niewielkie kawałki i dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Paprykę i bakłażana pokroić w kostkę, a pora w plasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć równą warstwą odsączone ziemniaki, posypać je oregano oraz solą i wymieszać, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy, następnie dodać pora, paprykę i bakłażana.
Podsmażyć klopsy, by się lekko zrumieniły i ścięły z wierzchu / smażyć je zatem na oleju roślinnym, kilka minut, na nie za dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, by smażyły się równomiernie /. Następnie jeszcze gorące, prosto z patelni, ułożyć je na ziemniakach.
Na patelnię dodać siekane pomidory i kiedy zaczną się gotować, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, sól oraz pieprz dla smaku. Tym gorącym sosem zalać ziemniaki i klopsy. Posypać z wierzchu oregano i wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika.
Piec na drugiej półce od dołu, w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 40 minut, a tak naprawdę do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)