czwartek, 22 stycznia 2015

Żurek z mięsną wkładką

Dziś zapraszamy na pyszny, rozgrzewający żurek z mięsną wkładką o przyjemnym aromacie majeranku. Nieskomplikowany a bardzo smaczny, idealny do odgrzania po powrocie z pracy. Dobrze wrócić do domu ze świadomością, że obiad gotowy ;)



Składniki: 

- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę oleju
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g białej kiełbasy lub wiejskiej
- 1 l wody
- 300 ml zakwasu na żurek
- 2 duże ziemniaki
- 2-3 grzyby namoczone w wodzie
- 2 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 50 g kwaśnej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego greckiego 

Wykonanie:
 
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w półplaterki, W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać pokrojony boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, krótko podsmażyć, dolać wodę, zakwas, pokrojone w kostkę ziemniaki, namoczone wcześniej grzyby i przyprawy. Gotować aż ziemniaki będą miękkie / ok. 25-30 min. / Na koniec wymieszać w kubku śmietanę/jogurt z niewielką ilością gorącego żurku, dolać do garnka, doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Podawać z ugotowanymi jajkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)