środa, 14 stycznia 2015

Kapuśniak na wędzonce

Nic tak nie rozgrzewa zimową porą jak pyszna, domowa zupa z mięsną wkładką ;) Proponowany dziś kapuśniak jest bardzo sycący i śmiało można przygotować większa porcję, by po powrocie z pracy tylko podgrzać i obiad gotowy! Do tego pajda chleba z masłem i zima nie straszna ;)



Składniki:

- kość wędzona 
- 200 g kapusty kiszonej
- 2 małe cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju smażenia
- 100 g białej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 l wody
- 1 kostka warzywna / u nas domowa /
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duży ziemniak / ok. 150 g /
-  150 g dobrej gatunkowo kiełbasy wiejskiej
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta kminku mielonego

Wykonanie: 

Kość zalać zimną wodą, gotować ok. godzinę. W międzyczasie w garnku o grubym dnie poddusić na oleju cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy cebula się zeszkli zdjąć z ognia. Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kiszoną kapustę wypłukać na sicie i odcisnąć z nadmiaru wody, posiekać nożem. Do podsmażonej cebuli dodać poszatkowaną białą i kiszoną kapustę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podsmażoną kiełbasę. Z gotowego wywaru wyjąć kość, gdy lekko przestygnie, oddzielić mięso i dodać je do reszty składników. Warzywa zalać, wywarem dodać kostkę warzywną, koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu ok. godzinę do miękkości kapusty. Na koniec doprawić majerankiem i kminkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)