wtorek, 20 stycznia 2015

Pieczone ćwiartki z kurczaka z marynacie ziołowej

Bardzo smaczne kawałki kurczaka z przypieczoną skórka, o czosnkowo-ziołowym aromacie to propozycja nie tylko na weekendowy obiad. Pracy przy tym niewiele, a podczas pieczenia można zająć się czym innym. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso, by następnego dnia włożyć do piekarnika, a reszta dzieje się już sama ;) Zostanie jeszcze sporo czasu na przygotowanie jakiejś smacznej surówki.




Składniki: 

- 3 ćwiartki z kurczaka
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 cebula / pokrojona w drobna kostkę /
- 2 liście laurowe / połamane na mniejsze kawałki /
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do skrzydełek
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 6 łyżek oleju

Wykonanie: 

Połączyć w miseczce wszystkie składniki marynaty. Mięso umyć i osuszyć, natrzeć je dokładnie marynatą, wmasowując ją w mięso / dzięki temu zabiegowi mięso będzie bardziej aromatyczne po upieczeniu /, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki ok. godziny przed pieczeniem / zimne naczynie prosto z lodówki włożone do rozgrzanego piekarnika może pęknąć pod wpływem dużej różnicy temperatur / Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec pod przykryciem ok. godzinę, pod koniec obserwować stopień zrumienienia mięsa. Upieczone mięso powinno ładnie odchodzić od kości, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. kaszą  / u nas jaglana /, ziemniakami i zestawem surówek, np. z surówką  wielowarzywną lub marchewką z chrzanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)