Bardzo smaczne kawałki kurczaka z przypieczoną skórka, o czosnkowo-ziołowym aromacie to propozycja nie tylko na weekendowy obiad. Pracy przy tym niewiele, a podczas pieczenia można zająć się czym innym. Wystarczy dzień wcześniej zamarynować mięso, by następnego dnia włożyć do piekarnika, a reszta dzieje się już sama ;) Zostanie jeszcze sporo czasu na przygotowanie jakiejś smacznej surówki.
Składniki:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 3 ćwiartki z kurczaka
-
4 duże ząbki czosnku
-
1 cebula / pokrojona w drobna kostkę
/- 2 liście laurowe / połamane na mniejsze kawałki /
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy do skrzydełek
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 6 łyżek oleju
Wykonanie:
Połączyć
w miseczce wszystkie składniki marynaty. Mięso umyć i osuszyć, natrzeć je
dokładnie marynatą, wmasowując ją w mięso / dzięki
temu zabiegowi mięso będzie bardziej aromatyczne po upieczeniu /, ułożyć je
w naczyniu żaroodpornym, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć mięso
z lodówki ok. godziny przed pieczeniem / zimne
naczynie prosto z lodówki włożone do rozgrzanego piekarnika może pęknąć pod
wpływem dużej różnicy temperatur / Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180
st. C. Piec pod przykryciem ok. godzinę, pod koniec obserwować stopień zrumienienia
mięsa. Upieczone mięso powinno ładnie odchodzić od kości, w razie potrzeby
wydłużyć czas pieczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. kaszą / u nas jaglana /, ziemniakami i zestawem
surówek, np. z surówką wielowarzywną lub marchewką z chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)