niedziela, 25 stycznia 2015

Rosół

Niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez rosołu. U nas również pojawia się regularnie, choć bywają wyjątki od tej reguły ;) Sposobów na ugotowanie klarownego rosołu jest wiele, podobno najlepszy jest z kilku rodzajów mięs, ale chyba wszystkie łączy jedna zasada: pośpiech nie jest tu dobrym doradcą. Aby uzyskać aromatyczny rosół, powinien powoli gotować się na wolnym ogniu. My przedstawiamy naszą wersję, taki nam smakuje i kojarzy się z dzieciństwem :)



Składniki:

- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 3 skrzydełka
- 5 i ½  l wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler / korzeń /
- 1 mały por / biała część /
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cienkie łodygi selera naciowego
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka soli
- ½ łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka pieprzu zielonego w kulkach
- 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach
- 1 łyżka przyprawy do rosołu
- natka pietruszki / koperek

Wykonanie:

Warzywa umyć i obrać. Marchewkę, pietruszkę i seler naciowy pokroić w talarki, seler w korzeniu na ćwiartki, a pora przekroić na pół / w poprzek / Warzywa odstawić na bok. Do dużego garnka / u nas 6-litrowy / włożyć dokładnie umyte i opłukane mięso, zalać 2 l wody. Zebrać powstałą podczas gotowania szumowinę i wylać wodę. Do odcedzonego mięsa wlać świeżą wodę / 3 i ½ l /, dodać przygotowane warzywa i wszystkie przyprawy, gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Po upływie godziny dodać czosnek lekko rozgnieciony dłonią oraz opieczoną na palniku całą cebulę. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 3 godziny. Na koniec można jeszcze doprawić do smaku. Podawać z makaronem i natką pietruszki lub koperkiem.
Następnego dnia można przygotować na takim rosole pyszną zupę pomidorową. Wystarczy wyjąć mięso i warzywa, a rosół potraktować jako wywar.

* do gotowania rosołu i innych zup używamy wody przefiltrowanej



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)