sobota, 22 lutego 2014

Sałatka z fasoli - prosta i pyszna

Z pewnością nie tylko my lubimy proste i szybkie w przygotowaniu przekąski. Wczoraj naszła nas ochota na coś innego niż kanapki. W nasze ręce trafił przepis na sałatkę z fasoli - prostą i pyszną:), znaleziony na gotuj.skutecznie.tv. Składników niewiele, wszystkie dostępne w naszych zapasach, więc przystąpiliśmy do dzieła. Kilka chwil i gotowe!:) Doskonale nadaje się jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielna przekąska.




 Czas przygotowania: 5 minut pracy własnej + ok. godzina na przegryzienie smaków w lodówce
/proporcje na 2-4 osoby/


Składniki:

- ok. 400 g ziaren dowolnej ulubionej fasoli (już ugotowanej lub z zalewy w puszce / u nas gotowa z puszki) / sprawdzi się fasola czerwona (jak w dzisiejszej wersji), biała oraz mieszanka obu (prezentuje się bardzo ładnie i ciekawie kolorystycznie)
- 10 długich gałązek grubego szczypioru (ok. 2-3 łyżki po posiekaniu) 
- jeśli nie mamy szczypiorku, można zastąpić go połową średniej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę, ale szczypior lepszy :) 
- 1-2 łyżki dobrej gatunkowo oliwy do sałatek 
- 1 łyżeczka jasnego octu winnego 
- 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 
- 1 łyżeczka musztardy (dowolna ulubiona)
- solidna szczypta soli 
- solidna szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie: 

Fasolę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i ostudzić (u nas gotową już fasola z puszki). W obu wariatach sałatka smakuje bardzo dobrze, tyle, że w wersji z puszki jest oczywiście szybsza do przygotowania. W przypadku fasoli z puszki, przełożyć ją na sito i bardzo dokładnie  wypłukać pod bieżącą zimną wodą, następnie dokładnie odsączyć. W czasie, gdy odcieka z wody, przygotować sos.
Posiekać szczypiorek i przełożyć go do miski (jeśli zamiast szczypiorku wykorzystujemy cebulę, to siekamy ją w drobną kostkę). Do szczypiorku dodać oliwę, ocet, sok z cytryny oraz musztardę i bardzo dokładnie wymieszać.
Do sosu dodać odsączoną fasolkę, przyprószyć szczyptą soli i pieprzu, po czym wymieszać bardzo delikatnie, by nie uszkodzić ziaren.
Można serwować od razu, ale sałatka smakuje najlepiej, kiedy odstoi minimum godzinę w lodówce (może dłużej np. przez noc). Przykryć ją i wstawić do lodówki.
Podawać jako dodatek do mięs (np. świetna do wieprzowiny) lub jako samodzielną  przekąskę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)