Oto nasze najnowsze odkrycie - przepis na rewelacyjne rożki, idealne do kawy, herbaty czy szklanki mleka. Piekliśmy już różne rogaliki, ale te od dziś są numerem 1! Ich niezwykłość polega m.in. na łatwości w przygotowaniu. Ciasto wyrabia się bardzo szybko, bez oczekiwania na wyrośnięcie. Nie za słodkie, mięciutkie, nie tylko po wyjęciu z piekarnika, ale wspaniałe również następnego dnia:)
Ps. przy współpracy na "cztery ręce" czas wykonania skraca się dodatkowo o połowę, a radość jedzenia mnoży się przez dwa:) Warto zatem zaangażować do współpracy swoją Drugą Połowę:) Samo przygotowywanie tej przekąski było przyjemnością, nie wspominając już o degustacji...
Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 50 g drożdży
- szczypta soli
- szczypta cukru
Nadzienie:
- mrożone wiśnie / u nas dżem porzeczkowy
Polewa:
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Lukier: / zrezygnowaliśmy z lukru i też były pyszne:)
- sok z 1 cytryny
- cukier puder
Wykonanie:
Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać
jajka i sól, zarobić ciasto. Uformować wałek, podzielić na 5 części, z
każdej zrobić kulę, rozwałkować na wielkość dużego talerza, podzielić na 8
części (trójkąty).
Wiśnie rozmrozić na sicie, przesmażyć z cukrem i cukrem waniliowym
(na teflonowej patelni). Przy krawędzi każdego trójkąta dać podsmażone
owoce, zwinąć i uformować - tak by powstał zgrabny rożek (zamiast wiśni użyliśmy dżem porzeczkowy). Piec ok. 30 minut w temp.
180 st. C, na złoty kolor.
Przygotować polewę i lukier. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli
wodnej, dodać mleko i masło. Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem (ile
zabierze). Rożki zdobić polewą czekoladową i lukrem (końcówki
czekoladą, środek lukrem) / u nas tylko czekolada i wiórki kokosowe do posypania. Ułożyć na papierze, żeby czekolada zastygła.
bardzo dobre
OdpowiedzUsuńSmacznego, zapraszamy do śledzenia kolejnych przepisów:)
Usuń