niedziela, 2 lutego 2014

Pyszne rogaliki

Oto nasze najnowsze odkrycie - przepis na rewelacyjne rożki, idealne do kawy, herbaty czy szklanki mleka. Piekliśmy już różne rogaliki, ale te od dziś są numerem 1! Ich niezwykłość polega m.in. na łatwości w przygotowaniu. Ciasto wyrabia się bardzo szybko, bez oczekiwania na wyrośnięcie. Nie za słodkie, mięciutkie, nie tylko po wyjęciu z piekarnika, ale wspaniałe również następnego dnia:)
Ps. przy współpracy na "cztery ręce" czas wykonania skraca się dodatkowo o połowę, a radość jedzenia mnoży się przez dwa:) Warto zatem zaangażować do współpracy swoją Drugą Połowę:) Samo przygotowywanie tej przekąski było przyjemnością, nie wspominając już o degustacji...
Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz




 




Składniki: 

Ciasto:
- 500 g mąki 
- 250 g masła 
- 2 jajka 
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 
- 50 g drożdży
- szczypta soli
- szczypta cukru

Nadzienie: 
- mrożone wiśnie / u nas dżem porzeczkowy

Polewa:
- 2 łyżki cukru 
- 1 op. cukru waniliowego 
- 1 tabliczka czekolady 
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła

Lukier: / zrezygnowaliśmy z lukru i też  były pyszne:)
- sok z 1 cytryny
- cukier puder

Wykonanie:
Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zarobić ciasto. Uformować wałek, podzielić na 5 części, z każdej zrobić kulę, rozwałkować na wielkość dużego talerza, podzielić na 8 części (trójkąty).
Wiśnie rozmrozić na sicie, przesmażyć z cukrem i cukrem waniliowym (na teflonowej patelni). Przy krawędzi każdego trójkąta dać podsmażone owoce, zwinąć i uformować - tak by powstał zgrabny rożek (zamiast wiśni użyliśmy dżem porzeczkowy). Piec ok. 30 minut w temp. 180 st. C, na złoty kolor.
Przygotować polewę i lukier. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, dodać mleko i masło. Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem (ile zabierze). Rożki zdobić polewą czekoladową i lukrem (końcówki czekoladą, środek lukrem) / u nas tylko czekolada i wiórki kokosowe do posypania. Ułożyć na papierze, żeby czekolada zastygła.

2 komentarze:

  1. bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego, zapraszamy do śledzenia kolejnych przepisów:)

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)