niedziela, 2 lutego 2014

Sok marchwiowo-jabłkowy i nie tylko...

Od niedawna jesteśmy zarażeni pasją przygotowywania domowych soków. A wszystko to za sprawą lektury Michała Tombaka Droga do zdrowia. Autor poleca m.in. codzienne picie świeżo przygotowanych soków, dzięki czemu uzupełniamy potrzebne mikroelementy (a komu nie brakuje ich w dzisiejszych czasach...). Dzięki temu uświadomiliśmy sobie, jak naprawdę powinny smakować soki. Zawartość kartonów, które kuszą w sklepie atrakcyjnym wyglądem ma niewiele wspólnego z tym, co możemy sami przygotować w domu:)

***Ciekawostka***

Cytując za autorem:
[...] Sok z marchwi zawiera witaminy A, B1, B2, B12, PP, K, E. Polepsza strukturę zębów, włosów, paznokci, likwiduje wrzody żołądka i dwunastnicy, wzmacnia system odpornościowy, zwiększa odporność organizmu na infekcje i wzmaga walkę z nimi, jest wyjątkowo zdrowy dla oczu i gardła. Często wiele schorzeń wątroby i układu pokarmowego jest spowodowanych brakiem niektórych pierwiastków, które znajdują się w świeżym soku z marchwi. Różnego rodzaju alergie skóry, uczulenia, egzemy, wypryski, choroby układu limfatycznego znikają po regularnym piciu soku z marchwi. Wiadomo, że przyczyną różnych dolegliwości alergicznych jest nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby. Przy spożywaniu soku z marchwi odbywa się oczyszczanie wątroby. [...]

W tle również sok z buraków, którego właściwości opisane są w osobnym poście (tutaj)



Nasz sok wzbogaciliśmy o dodatkowe składniki:

Składniki (na ok. 2 szklanki soku):

- 4 marchewki
- 1 jabłko
- 1 pietruszka
- 1/2 selera (korzeń)

Wszystkie składniki umyć i obrać (jabłko wykorzystujemy w całości, bez obierania - skórka zawiera cenne składniki).
Sok przygotować w sokowirówce. Pić świeżo przygotowany - wtedy zawiera najwięcej witam.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)