niedziela, 16 lutego 2014

Pulpety w sosie włoskim

Przepis na ten pyszny sos przyjechał do nas prosto ze słonecznej Italii i już na stałe zagościł w naszym domu:) Najpierw w duecie ze makaronem (przepis tutaj / klik), a dziś w towarzystwie pulpetów. Do tego bomba witaminowa w postaci atrakcyjnej, kolorowej sałatki (przepis tutaj / klik), Całość cieszy oko, a przede wszystkim - podniebienie. Taki niedzielny obiad to ukoronowanie całego tygodnia. Życzymy Smacznego każdego  dnia!:)



Składniki:


Sos włoski:
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy w kartoniku / 500 ml (najlepszy Lidla - dobry i tani)
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce / 400 ml (również z Lidla)
- 2 pełne łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- olej do smażenia

Cebulę skroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, poddusić wszystko na oleju (krótko, żeby nie przypalić). Dodać przecier i pomidory z puszki, doprawić solą i cukrem, wymieszać. Połączenie tych kilku składników jest idealne i nie trzeba już żadnych innych przypraw:) Podczas gdy sos dusi się pod przykryciem na wolnym ogniu, przygotować pulpety.

Pulpety:
- 70 dag mięsa mielonego / u nas szynka wieprzowa
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- woda lub mleko do namoczenia bułki, tyle, aby uzyskać gładką konsystencję, bez grudek
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa
- szczypta słodkiej mielonej papryki
- mąka do obtaczania pulpetów

Wszystkie składniki wymieszać, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać suchą bułkę tartą (bez namaczania). Doprawić do smaku. Mokrymi dłońmi formować pulpety wielkości małej mandarynki, obtoczyć w mące. Podsmażyć lekko na oleju, dzięki temu mięso nie będzie suche, a smak zostanie zamknięty w środku. Pulpety przełożyć do sosu, dusić po przykryciem ok. 30 min., od czasu do czasu odwracając na druga stronę, aby mięsko się nie przepaliło. 
Doskonale smakuje z kaszą / u nas gryczana i ulubioną surówką.

* Dobre rady:
1) Naczynie, w którym przygotowujemy potrawę powinno mieć grube dno / mniejsze ryzyko przypalenia ;)
2) Przed przystąpieniem do formowania pulpetów dobrze jest przygotować sobie naczynie z wodą do zwilżania dłoni. Dzięki temu zabiegowi masa nie klei się do rąk i dużo łatwiej przygotować zgrabne pulpeciki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)