czwartek, 20 lutego 2014

Spaghetti ze szpinakiem w sosie serowym

Tym razem zagościł u nas szpinak, który, jak wiadomo, oprócz zwolenników, ma też spore grono przeciwników. Tajemnica polega na tym, że trzeba go odpowiednio przyprawić. A szpinak przyjaźni się z czosnkiem i bardzo lubi jego towarzystwo (podobnie jak i my - "Czosnkożercy"). Na Gotuj. Skutecznie.Tv znaleźliśmy taką oto propozycję jego zastosowania. W tym wydaniu można przekonać do niego nawet tych, którzy dotychczas omijali go z daleka;)
Ps. Niespodzianka w postaci takiego dania czekała na mnie po powrocie z pracy, oj lubię ja takie Niespodzianki - Dziękuję:)



Czas przygotowania: do 20 minut
/proporcje na 1-2 osoby/

Składniki:

- 100 g makaronu spaghetti
- 1 litr wody
- 50 g sera pleśniowego typu rokpol (może być dowolny miękki/mazisty, ostry, zdecydowany w smaku ser np. ostry cheddar, inny ser pleśniowy, ser kozi, itp.)
- 4-5 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany do zup i sosów (12% lub 18% wg uznania) / u nas gęsty jogurt naturalny
- 1 łyżka oliwy z oliwek (ew. olej roślinny, jeśli ktoś woli, ale na oliwie jest lepsze)
- 120 g świeżych liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku / u nas - "Czosnkożerców" -  4 ząbki średniej wielkości ;)
- solidna szczypta soli

Wykonanie:
Szpinak umyć i ułożyć na czystym ręczniku kuchennym, by go odsączyć.
Zagotować wodę, posolić i gotować makaron ok. 7-8 minut tak, by był al dente – wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić ugotowany makaron i od razu dodać do sosu, którego przygotowanie potrwa nie dłużej niż gotowanie makaronu;)

Sos: 
Do miski wkruszyć ser, dodać śmietanę / u nas jogurt grecki / oraz drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek - tłuszcz ma być rozgrzany, ale uwaga, by go nie przypalić! Na gorącą oliwę wrzucić szpinak i smażyć 2-3 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość, przyprószyć go solą, po czym dodać ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszać, aby obtoczył się w oliwie i wymieszał się ze szpinakiem. Zdjąć z ognia, dodać sos serowy. Wymieszać, łącząc wszystkie składniki, po czym zostawić na chwilę na ciepłej patelni, by sos się ogrzał (on się wyraźniej rozcieńczy i nie będzie już taki gęsty jak na początku) i gotowe.
Serwować na gorąco, prosto z patelni. Do tego makaronu pasuje sałatka z pomidorów lub po prostu pomidorki koktajlowe z liśćmi świeżego szpinaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)