wtorek, 4 lutego 2014

Tort tiramisu

Najlepsza wersja tiramisu, jaką dotychczas mieliśmy okazję próbować! Do dziś pamiętamy zachwyt Gości, którzy po raz pierwszy próbowali tego wyśmienitego deseru:) Delikaty, puszysty, nie za słodki, z kawową nutą (nie tylko dla amatorów kawy), rozpływa się w ustach. Przygotowanie go nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt... trzeba spróbować, by stwierdzić, że jest strzałem w dziesiątkę!
Przepis znaleźliśmy u Majany (Dziękujemy za pomysł:))
Ps. opisana w przepisie czynność rzucania biszkoptem to nie żart...











Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 33 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (można na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 21 -22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.


Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Do nasączenia blatów:
- 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej)
- 80 ml likieru kawowego

Wymieszać.


Składniki na masę:
- 750 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki (dałam 36%)
- 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią*

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać serek mascarpone i wymieszać (można krótko wymieszać mikserem).

Ponadto:
- 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Wykonanie tortu:

Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.


* jeśli nie posiadacie cukru z wanilią można oprócz cukru dodać 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 komentarze:

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)