sobota, 21 czerwca 2014

Babeczki Mocno czekoladowe - bez mąki

Dziś - w przerwie pomiędzy ostatnimi truskawkowymi smakołykami, żeby nie było tak monotematycznie - zapraszamy na bardzo intensywnie czekoladowe muffinki z książki Słodki świat Ewy Wachowicz. Przepisów na muffinki nie sposób zliczyć, te są o tyle oryginalne, że powstają bez udziału mąki. Czekolada i jeszcze raz czekolada - idealne, gdy dopadnie nas wielka ochota na coś w tych klimatach :)



Składniki: / z podanych proporcji wyszło nam 9 babeczek /

- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 op. cukru waniliowego / u nas 1 łyżka naturalnego cukru z prawdziwą wanilią /
- 6 łyżek cukru trzcinowego / daliśmy 5, ale można zmniejszyć ilość cukru, w zależności od tego, jak słodkie babeczki chcemy otrzymać /
- 80 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao powyżej 70 %
- wiórki kokosowe

 Wykonanie:

Roztopionym masłem posmarować foremki i posypać wiórkami kokosowymi / wykorzystaliśmy silikonowe foremki, dodatkowo wyłożone papierowymi papilotkami /. Do reszty masła dodać połamaną na kawałki czekoladę i podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Pilnować, żeby czekolada nie stężała i nie przywarła do dna. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać połowę cukru. Żółtka utrzeć na biało z pozostałym cukrem, połączyć z roztopioną czekoladą, dodać cukier waniliowy, Stopniowo, z wyczuciem wmieszać pianę. Łyżką stołową napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 180 st. C / czas zależy od piekarnika, piekliśmy dłużej - ok. 35 min., bo po wskazanym czasie były jeszcze niedopieczone /. Podczas pieczenia na muffinkach pojawią się pęknięcia, które, naszym zdaniem, dodają im uroku :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)