wtorek, 17 czerwca 2014

Deser śmietankowo-truskawkowy z rumem

Ochota na coś słodko-truskawkowego przyszła nagle i na potrzeby tej chwili skomponowaliśmy bardzo smakowity deser! Truskawki prosto z naszego ogródka, bita śmietana, rodzynki nasączone rumem i lody śmietankowe.... Raz - dwa i truskawkowe pucharki gotowe, a do tego ten rumowy posmak - mniam!



Składniki:

Proporcje na 2 pucharki / dodatki oraz ich ilość według własnych preferencji /
-  200 ml śmietanki 30 % / schłodzonej w lodówce /
- 2 łyżeczki cukru pudru lub 1 łyżeczka cukru pudru + 1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- garść rodzynek
- ok. 3 łyżki rumu
- 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
- 2 garści truskawek
- 2 gałki lodów śmietankowych
- świeża mięta lub bazylia do dekoracji

Umyte rodzynki zalać rumem, odstawić do nasączenia / będą bardziej aromatyczne, jeśli pozostawimy je w rumie np. na noc /
Śmietankę ubić na sztywno do uzyskania pożądanej konsystencji / zbyt długie ubijanie spowoduje powstanie grudek - w efekcie zważona śmietana /. Pod koniec ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Na dno pucharków włożyć po kilka umytych i oczyszczonych truskawek, posypać połową rodzynek, dodać po gałce lodów. Ubitą śmietanę za pomocą szprycy wycisnąć do pucharków. Udekorować pozostałymi truskawkami, rodzynkami, listami mięty lub bazylii, posypać startą czekoladą i.... zajadać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)