niedziela, 1 czerwca 2014

Tort cappuccino

Z okazji naszej Rocznicy zrobiliśmy przepyszny tort z delikatnym i bardzo uniwersalnym kremem o smaku cappuccino, który z powodzeniem można wykorzystać do skomponowania tortu według własnego pomysłu. Świetnie sprawdzi się w duecie z kremem orzechowym lub kokosowym. U nas wersja klasyczna - puszysty biszkopt, krem cappuccino, a do pełni szczęścia bita śmietana. To wyśmienite połączenie - nie tylko dla amatorów kawy cappuccino. Dużo kalorii, ale w końcu nie codziennie obchodzi się Rocznicę... :)
Przepis na krem pochodzi z opakowania cappuccino. 

* Ps. wariant szybszy w przygotowaniu: pieczemy biszkopta w większej prostokątnej blaszce / 24 x 34 cm / Na ciasto wykładamy całą porcję kremu, na wierzch bitą śmietanę, posypujemy startą czekoladą lub kakao. Smakuje równie doskonale jak tort :)




Składniki:

Biszkopt: źródło: Moje wypieki

- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Krem:

- 3 łyżki mąki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka
- 4 łyżki cappuccino
- 6 łyżek cukru
- 1 op. cukru waniliowego / u nas 1 łyżka domowego cukru waniliowego /
- 25 dkg masła
- 5 żółtek

Bita śmietana:

- 1 małe op. dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30% / 330 ml /
- ok. 2 łyżki cukru pudru / ilość według uznania, my wolimy mniej słodką /
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 1/3 szkl. zimnej wody

Dodatkowo:

- wiórki kokosowe do ozdobienia boków tortu lub mielone / posiekane orzechy, płatki migdałowe, starta czekolada itp.

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. / Nie oddzielać brzegów ciasta od formy, dzięki temu biszkopt nie opadnie /. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. / Biszkopta najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się przekroi, ale tym razem piekliśmy w dniu przełożenia kremem i też się udało ;) /

Przygotować budyń. Większą połowę mleka zagotować. Do reszty mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cappuccino, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dokładnie wymieszać, wlać do gotującego się mleka i zagotować energicznie mieszając, by zapobiec powstawaniu ewentualnych grudek / budyń będzie bardzo gęsty /, odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu / w temp. pokojowej /.
Krem podzielić na 3 części / niewielką ilość kremu, ok. 2 łyżki, odłożyć do wysmarowania boków tortu / Przełożyć nim biszkoptowe blaty, resztą kremu wysmarować boki, obłożyć wiórkami kokosowymi lub zmielonymi / posiekanymi orzechami / płatkami migdałowymi.

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą, zamieszać. Szklankę zanurzyć w naczyniu z gorącą wodą, dzięki czemu żelatyna dokładnie się rozpuści.
Schłodzoną śmietanę zmiksować na wysokich obrotach, gdy zgęstnieje dodać cukier puder, sok z cytryny. Nie przerywając miksowania, cienką strużką wlać rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę. Ubijać tylko do połączenia składników, żeby śmietana się nie zważyła. Śmietanę nałożyć na wierch tortu. Można rozsmarować ją za pomocą noża lub łopatki, albo tak jak my, wycisnąć dowolnym wzór za pomocą szprycy.



2 komentarze:

  1. Dziękuje za przepis.Tort pycha,wczoraj upiekłam,dzisiaj jadłam.Bardzo dobry przepis .POLECAM !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakował! :) Jest prosty w przygotowaniu, a efekt wyśmienity! Polecamy wykorzystanie tego kremu cappuccino również w innych wypiekach. Z powodzeniem można zestawić go w cieście z kremem orzechowym lub kokosowym. Bazując na sprawdzonych przepisach na niezawodny biszkopt i krem można wyczarować swoją autorską kompozycję i zabłysnąć nie tylko przed domownikami ;) Pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)