piątek, 30 maja 2014

Kompot z rabarbaru z cytrynową nutą

Pozostając w "klimacie rabarbarowym" zapraszamy na przepyszny kompot, który doskonale gasi pragnienie i swoim smakiem przenosi nas do "tamtych lat":) Banalnie prosty, a wyjątkowo smaczny! Zamierzamy w tym roku maksymalnie wykorzystać sezon owocowy, nie tylko do przygotowania ciast, bo w planie są też domowe soki, dżemy. Rabarbar na dobre zawrócił nam w głowie, tym razem posłużył do przygotowania kompotu:)



Składniki:

- 5 łodyg rabarbaru
- 2 l wody wody
- 3/4 szkl. cukru / lub więcej, ilość zależy od tego, jak kwaśny mamy rabarbar /
- 2 plastry cytryny

Wykonanie:

Umyty (nieobrany) rabarbar pokroić w dużą kostkę, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 min. licząc od momentu zagotowania. Odstawić na 10-15 min. Po tym czasie odcedzić rabarbar, do kompotu dodać plastry cytryny, posłodzić. Podawać letni lub schłodzony z kostkami lodu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)