czwartek, 22 maja 2014

Spaghetti aglio, olio

Zdarzają się dni, gdy mimo szczerych chęci czasu na gotowanie jest niewiele, a po powrocie z pracy chciałoby się zjeść coś gorącego. I w takich sytuacjach ratują nas błyskawiczne w przygotowaniu posiłki, jak prezentowane dziś spaghetti z oliwą czosnkową. Coś dla takich makaronowych Czosnkożerców jak my :)
Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz Ulubione.



Składniki:

- 500 g spaghetti
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 główka czosnku
- parmezan
- natka pietruszki
- 1 ostra papryczka / ponieważ nie mieliśmy, dodaliśmy szczyptę chili w proszku /

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonym wrzątku / al dente / wg przepisu na opakowaniu. Czosnek pokroić w kostkę. Papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek. Wymieszać i lekko podsmażyć / nie za długo, żeby czosnek nie zrobił się gorzki /. Dodać ostrą papryczkę i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu / tym razem nie mieliśmy świeżej papryczki, więc zastąpiliśmy ją chili w proszku, jednak świeża ma bardziej wyrazisty smak i ładniej prezentuje się w daniu, wnosząc do niego czerwony akcent :) / . 
Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i przełożyć na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Wymieszać - aromatyczna oliwa powinna pokryć cały makaron. Na talerzu posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)