środa, 14 maja 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i lekką budyniową pianką

Po raz kolejny sięgamy do tego sprawdzonego przepisu. Zimową porą, gdy zatęskniliśmy za ciastem owocowym, wykorzystaliśmy do niego jabłka i w tejże odsłonie również bardzo nam smakowało / klik /. Tym razem w lekkiej, budyniowej piance zatopił się wszechobecny teraz rabarbar.  Ciasto znikło tak szybko, że udało się zrobić zdjęcie tylko ostatniemu kawałkowi;) Z niecierpliwością czekamy na truskawki, maliny i jagody, które wykorzystywaliśmy do tego przepisu w zeszłym sezonie. Z pewnością te wersje również się tutaj pojawią :) A tymczasem niebiańska rozkosz dla podniebienia z rabarbarem, POLECAMY!
Przepis pochodzi od Majany
Inne odsłony tego ciasta:
1) z truskawkami
2) z malinami
3) z jabłkami



Składniki na kruche ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej  / może być również mąka krupczatka /
- 250 g masła lub margaryny / schłodzone /
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Wykonanie:

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) / u nas 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

- 500 g rabarbaru
- cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć gęsto rabarbar, za pomocą łopatki lekko wepchnąć go w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temp. 190 stopni C przez ok. ok.40 min. Wyjąć, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)