sobota, 3 maja 2014

Orzeźwiające ciasto ananasowo-kokosowe

Czasem warto sięgnąć po stary przepis z jeszcze starszego zeszytu;) Tak było w tym przypadku. Ciasto, o którym przypomniała nam puszka ananasów, oczekująca na wykorzystanie jej do czegoś pysznego. To lekkie ciasto z orzeźwiającą, kwaskowatą masą doskonale sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na małe co nieco :)




* u nas forma o wymiarach 22 x 36 cm

Składniki:

Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wkładka kokosowa:
- 4 białka / żółtka będą wykorzystane do przygotowania budyniu /
- 1 szkl. cukru
- szczypta soli
- 20 dkg wiórków kokosowych

Masa:
- puszka ananasów / potrzebne będą owoce i sok /
- 1/4 szkl. wody
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 5 łyżeczek cukru
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 kostka masła / u nas margaryna 250 g /

Do nasączenia biszkoptu: / proporcje wg uznania /
- woda
- sok z cytryny
- cukier

Wykonanie:

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Nie przerywając ubijania, dodawać po kolei żółtka. Przesianą mąkę stopniowo dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łyżką.
Blaszkę / u nas 22 x 36 cm / wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić, posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180 st. C ok. 20-25 min. (do tzw. suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z formy, usunąć papier, zostawić do ostygnięcia.

Wkładka kokosowa: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Gdy piana jest gładka i szklista wsypać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić, posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec w temp. 180 st. C ok. 20 min. aż ciasto delikatnie się zrumieni. Po upieczeniu wyjąć z formy, delikatnie usunąć papier, zostawić do ostygnięcia.

Masa: ananasy odsączyć na sicie, pokroić w kostkę. Do soku dodać pozostałe składniki (woda, budyń, cukier, mąka, żółtka), dokładnie wymieszać, zagotować ciągle mieszając. Tak przygotowany budyń pozostawić do ostygnięcia. 
Masło / margarynę zmiksować, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Do dobrze utartej masy dodać pokrojone i odsączone wcześniej ananasy.

Biszkopt nasączyć mieszanką wody, soku z cytryny i cukru, nałożyć krem i przykryć wkładką kokosową.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)