Ps. a tutaj pyszna szynka w soli szałwiowej
Czas przygotowania: do 10 minut
/proporcje na mały słoiczek soli (ok. 6 łyżek)/
/proporcje na mały słoiczek soli (ok. 6 łyżek)/
Składniki:
- mały
pęczek świeżych ziół (szałwia lub bazylia, w prezentowanej wersji: szałwia)
- 6 łyżek
soli
- ok. 1/2
łyżeczki ziaren suchego, surowego ryżu
(ma właściwości higroskopijne i chroni sól przed zbrylowaniem)
(ma właściwości higroskopijne i chroni sól przed zbrylowaniem)
Wykonanie:
Szałwię myć i osuszyć np. papierowym ręcznikiem
(ważne!). Można oderwać tylko same listki, ale warto wykorzystać całe gałązki,
bo w łodygach też jest smak i aromat. Zioła włożyć do moździerza. Dosypać sól i
bardzo starannie utrzeć, aż sól rozetrze zioła na miazgę i praktycznie
przestaną być widoczne. Za radą Autorki przepisu dodawaliśmy sól stopniowo, po
2 łyżki. Jeśli ucieramy zioła z łodygami, to na koniec usuwamy je z soli (będą
bardzo roztarte i można je już praktycznie wyrzucić, bo cały ich smak jest już
w soli).
Gotową sól przesypać do słoiczka / pojemnika na przyprawy
z pokrywką, by aromat nie uciekał. Trik: wraz z ryżem do słoiczka dodać trochę
ziarenek ryżu. Sól roztarta z ziołami jest lekko od nich wilgotna. Ryż ma
właściwości higroskopijne i chroni sól przed zbrylowaniem.
I gotowe ;)
Taką przyprawę
można przechowywać kilka tygodni. Stoswać normalnie, jak sól tj. dodawać do
potraw, sałatek, zup, mięs, ryb czy warzyw. Jajka na miękko czy w koszulkach
przyprószone taką solą nabierają dodatkowego wymiaru smaku. Podobnie jak zwykła
kanapka z twarożkiem czy mizeria. Dobrze jest taką solą nacierać mięsa przed
pieczeniem, a także do grillowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)