Często robimy sobie sałatki, jedne z gotowych przepisów, inne powstają na potrzeby chwili z tego, co w danym czasie serwuje lodówka ;) Proponowana dziś sałatka jest bardzo uniwersalna, bo sprawdzi się na śniadanie, kolację, ale i jako dodatek do dania głównego. Bardzo smakowała nam w duecie z szaszłykami, może też wystąpić w charakterze drugiego śniadania do pracy.
Składniki:
- 2 ugotowane jajka
- 1 młoda cukinia / ok.
300 g /
- 120 g marchewki
- 100 g groszku z
puszki
- 200 g tuńczyka w
oleju
- 3 małe ogórki
konserwowe
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z
oliwek extra virgin + dodatkowa porcja do podsmażenia ryżu
- 1-2 łyżki soku z
cytryny
- 7 pomidorków
koktajlowych
- 100 g oliwek / opcjonalnie /
- 250 g ryżu / 1 i ¼ szkl. o pojemności 200 ml /
- 2 i ½ szkl. wrzącej
wody do ugotowania ryżu
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
W garnku rozgrzać oliwę, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypać surowy ryż, dokładnie wymieszać, żeby
każde ziarenko pokryło się oliwą, dolać wrzącą wodę, sól, jeszcze raz dokładnie
wymieszać. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 15 min. / nie
podnosząc ani razu pokrywki / Po tym czasie skręcić płomień i pozostawić na
10 min. / bez podnoszenia pokrywki! Ryż dochodzi w parze /. Odstawić do wystygnięcia. Marchewkę i cukinię pokroić w kostkę. Marchewkę
poddusić na oleju na wolnym ogniu do miękkości, pod koniec dodać cukinię,
zostawić do ostygnięcia. Tuńczyka i groszek odsączyć z zalewy, jajka i ogórki
pokroić w plasterki, Do dużej miski przełożyć wystudzony ryż, dodać marchewkę z
cukinią oraz pozostałe składniki. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny,
oliwą, ozdobić połówkami pomidorków, posypać natką pietruszki. Schłodzić w
lodówce. Podawać jako przystawkę lub dodatek do dania. U nas w duecie z
szaszłykami drobiowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)