poniedziałek, 12 stycznia 2015

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i warzywami

Często robimy sobie sałatki, jedne z gotowych przepisów, inne powstają na potrzeby chwili z tego, co w danym czasie serwuje lodówka ;) Proponowana dziś sałatka jest bardzo uniwersalna, bo sprawdzi się na śniadanie, kolację, ale i jako dodatek do dania głównego. Bardzo smakowała nam w duecie z szaszłykami, może też wystąpić w charakterze drugiego śniadania do pracy.




Składniki:

- 2 ugotowane jajka
- 1 młoda cukinia / ok. 300 g /
- 120 g marchewki
- 100 g groszku z puszki
- 200 g tuńczyka w oleju
- 3 małe ogórki konserwowe
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowa porcja do podsmażenia ryżu
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 7 pomidorków koktajlowych
- 100 g oliwek / opcjonalnie /
- 250 g ryżu / 1 i ¼ szkl. o pojemności 200 ml /
- 2 i ½ szkl. wrzącej wody do ugotowania ryżu
- 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypać surowy ryż, dokładnie wymieszać, żeby każde ziarenko pokryło się oliwą, dolać wrzącą wodę, sól, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 15 min. / nie podnosząc ani razu pokrywki / Po tym czasie skręcić płomień i pozostawić na 10 min. / bez podnoszenia pokrywki! Ryż dochodzi w parze /. Odstawić do wystygnięcia. Marchewkę i cukinię pokroić w kostkę. Marchewkę poddusić na oleju na wolnym ogniu do miękkości, pod koniec dodać cukinię, zostawić do ostygnięcia. Tuńczyka i groszek odsączyć z zalewy, jajka i ogórki pokroić w plasterki, Do dużej miski przełożyć wystudzony ryż, dodać marchewkę z cukinią oraz pozostałe składniki. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą, ozdobić połówkami pomidorków, posypać natką pietruszki. Schłodzić w lodówce. Podawać jako przystawkę lub dodatek do dania. U nas w duecie z szaszłykami drobiowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)