niedziela, 18 stycznia 2015

Bułeczki pszenne na maślance

Weekend to dobra okazja do przygotowania domowego pieczywa. Taka jeszcze lekko ciepła bułeczka posmarowana masłem lub dżemem to wymarzone niedzielne śniadanie. Do tego kubek gorącego kakao i dzień musi być udany :) Można przygotować je dzień wcześniej i rano podgrzać w piekarniku, a zapach domowej piekarni zwabi do kuchni wszystkich domowników ;)




Składniki:

- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g maślanki / ewentualnie mleka /
- 500 g mąki pszennej / u nas typ 650 /
- 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa porcja do natłuszczenia blaszki
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i podgrzaną, ale nie gorącą maślankę, łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na parę minut, w międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Do miski z maślanką i drożdżami dodać mąkę, oliwę i sól. Wyrobić bardzo dokładnie mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego na gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykryć kuchenną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozgrzać piekarnik do 200 st. C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić oliwą. Ciasto podzielić na 8 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce zachowując między nimi odstępy, naciąć na krzyż ostrym nożem, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Po tym czasie posypać bułeczki mąką, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. lub do momentu, gdy bułeczki ładnie się zezłocą. Podawać po ostygnięciu z ulubionymi dodatkami lub z samym masłem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)