Dziś zapiekanka, która przyciąga całą paletą barw i aromatów ;) Pyszna kiełbasa i ziemniaki w połączeniu z innymi warzywami tworzą ciekawą kompozycję wizualno-zapachową. Zimową porą, gdy za oknami szaruga, szczególnie mile widziane są takie oto kontrasty:
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- kilka różyczek kalafiora
- kilka różyczek brokuła
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki
czosnku
- ½ bakłażana
- ½ młodej cukinii
- ½ małego pora / biała
część /
- ½ puszki kukurydzy
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 laska kiełbasy wiejskiej
- przyprawa do ziemniaków
- zioła prowansalskie
- kilka listków bazylii
- oliwa do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
Sos:
- 1 op. jogurtu naturalnego greckiego / 400 ml /
- 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią / ewentualnie ser żółty starty na tarce /
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Obrane ziemniaki podgotować na półmiękko w osolonej
wodzie, gdy przestygną pokroić w plastry i ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu
żaroodpornym, posypać przyprawą do ziemniaków. Kalafiora i brokuły wrzucić na
wrzącą, osoloną wodę i krótko podgotować / w
tej samej wodzie, ale najpierw kalafior, następnie brokuły /. Odsączone
ułożyć na ziemniakach. Cukinię, czosnek, pora i kiełbasę pokroić w plastry,
cebulę w piórka a bakłażana i paprykę w kostkę. Warzywa ułożyć warstwowo:
papryka, cebula, czosnek, bakłażan, cukinia, por, odsączona z zalewy kukurydza,
połówki lub ćwiartki pomidorków koktajlowych, kilka listków bazylii i na koniec kiełbasa, posypać
ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki sosu zmiksować za pomocą blendera.
Tak powstałym sosem zalać zapiekankę, zapiec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku
ok. 25-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)