poniedziałek, 26 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami

Dziś zapiekanka, która przyciąga całą paletą barw i aromatów ;) Pyszna kiełbasa i ziemniaki w połączeniu z innymi warzywami tworzą ciekawą kompozycję wizualno-zapachową. Zimową porą, gdy za oknami szaruga, szczególnie mile widziane są takie oto kontrasty:



Składniki:

- 2 duże ziemniaki
- kilka różyczek kalafiora
- kilka różyczek brokuła
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
-  2 ząbki czosnku
- ½ bakłażana
- ½ młodej cukinii
- ½ małego pora / biała część /
- ½ puszki kukurydzy
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 laska kiełbasy wiejskiej
- przyprawa do ziemniaków
- zioła prowansalskie
- kilka listków bazylii
- oliwa do natłuszczenia naczynia żaroodpornego

Sos:

- 1 op. jogurtu naturalnego greckiego / 400 ml /
- 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią / ewentualnie ser żółty starty na tarce /
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Obrane ziemniaki podgotować na półmiękko w osolonej wodzie, gdy przestygną pokroić w plastry i ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, posypać przyprawą do ziemniaków. Kalafiora i brokuły wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i krótko podgotować / w tej samej wodzie, ale najpierw kalafior, następnie brokuły /. Odsączone ułożyć na ziemniakach. Cukinię, czosnek, pora i kiełbasę pokroić w plastry, cebulę w piórka a bakłażana i paprykę w kostkę. Warzywa ułożyć warstwowo: papryka, cebula, czosnek, bakłażan, cukinia, por, odsączona z zalewy kukurydza, połówki lub ćwiartki pomidorków koktajlowych, kilka listków bazylii i na koniec kiełbasa, posypać ziołami prowansalskimi.
Wszystkie składniki sosu zmiksować za pomocą blendera. Tak powstałym sosem zalać zapiekankę, zapiec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku ok. 25-30 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)