środa, 28 stycznia 2015

Pożywna zupa jarzynowa

Zimowa pora skłania nas do gotowania rozgrzewających zup, jedną z nich jest prezentowana dzisiaj zupa jarzynowa. Gęsta, treściwa, będąca połączeniem smaku wielu warzyw. Najlepsza świeżo po ugotowaniu, bo ma tendencję do gęstnienia, więc zwykle zjadamy ją w ciągu jednego dnia.



Składniki:

- 2 małe cebule
- 120 g pora
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 g warzyw mieszanych / marchewka, pietruszka, ziemniak, seler naciowy, kalafior,brokuł, cukinia, 6 pomidorków koktajlowych /
- 1 domowa kostka warzywna
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 80 g makaronu
- 1,2 wody / ok. 1200 ml /
- kilka listków świeżej bazylii
- parmezan do posypania

Wykonanie:

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, pora w półplasterki i poddusić ok. 3 min. na oliwie z oliwek w garnku, w którym gotować będziemy zupę. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaka, selera naciowego i cukinię, przekrojone na pół różyczki kalafiora i brokuła. Warzywa zalać wodą, dodać kostkę warzywną, sól, pieprz do smaku. Gotować ok. 15 min. Po tym czasie dorzucić pomidorki pokrojone na ćwiartki oraz makaron i gotować do miękkości / zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu /. Podawać zupę na gorąco, skropioną oliwą z oliwek i udekorowaną listkami bazylii oraz tartym parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)