poniedziałek, 29 czerwca 2015

Jogurtowiec truskawkowy

Kolejna odsłona deseru z truskawkami - nie za słodka i lekka, bo to tylko jogurt naturalny, truskawki, trochę cukru i galaretka. Deser szybki w przygotowaniu, bez pieczenia, prosto z lodówki, w sam raz na letnie upały :) Pomysł zaczerpnięty z Małej Cukierenki.




Składniki:

Masa jogurtowa:

- 500 g naturalnego jogurtu greckiego
- 350 g umytych, obranych truskawek
- 4-5 łyżek cukru pudru / u nas 3 łyżki /
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g / u nas 1 łyżka domowego cukru waniliowego /
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 3,5 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 150 g umytych, obranych truskawek
- poszatkowane pistacje do ozdoby / pominęliśmy /

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Keksówkę o wymiarach 25 x 12cm wyłożyć folią spożywczą / nasza o wymiarach 30 x 12 cm /. Około 150 g truskawek pokroić w plastry i ułożyć je na dnie keksówki. Następnie zalać je lekko tężejącą galaretkę i blaszkę wstawić do lodówki, aby galaretka całkiem stężała. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać. / Aby żelatyna dobrze się rozpuściła, należy szklankę umieścić w naczyniu z gorącą wodą /.
350 g truskawek zmiksować na mus i wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Dodać jogurt i wymieszać. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy truskawkowo-jogurtowej i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i wymieszać mikserem. Masę przelać do keksówki z galaretką, blaszkę przykryć folią i znów wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Stężały deser przykryć paterą lub deseczką i obrócić do góry dnem. Zdjąć folię spożywczą i posypać poszatkowanymi pistacjami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)