PRZEPYSZNE! To pierwsze określenie, jakie nasuwa się po pierwszym kęsie :) Przepis na ciasto prezentowaliśmy już przy okazji naleśników z powidłami, tym razem wersja letnia: z waniliowym twarożkiem, rodzynkami, polane słodko-kwaśnym musem truskawkowym. Idealne na letni podwieczorek!
Składniki:
Farsz serowy:
- 400 g twarogu / najlepiej półtłusty /
- 1 łyżka cukru pudru / ilość według uznania /
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 180-200 g jogurtu greckiego lub śmietany 12-18 %
- 3-4 łyżki rodzynek
Mus truskawkowy:
- 2 szkl. truskawek
- 1 łyżka cukru / ilość według uznania /
- sok z połowy cytryny
Naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 30 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 4 jajka
- 650 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka esencji waniliowej, pomarańczowej lub odrobina otartej skórki z cytryny / u nas esencja waniliowa /
- 20 g stopionego masła (lub oleju rzepakowego) do smarowania patelni / u nas roztopione masło /
- 30 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 4 jajka
- 650 ml mleka
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżka esencji waniliowej, pomarańczowej lub odrobina otartej skórki z cytryny / u nas esencja waniliowa /
- 20 g stopionego masła (lub oleju rzepakowego) do smarowania patelni / u nas roztopione masło /
Wykonanie:
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 200 ml
mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę,
wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Odstawić ciasto w ciepłe
miejsce na godzinę czasu.
Rodzynki zalać niedużą ilością wrzątki i zostawić aż napęcznieją. W międzyczasie przygotować farsz. Do misy blendera włożyć twaróg, cukier puder, cukier waniliowy, jogurt/śmietanę, zmiksować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodać dokładnie odsączone rodzynki oraz esencję waniliową, wymieszać. Umyte i pozbawione szypułek truskawki zmiksować z cukrem na gładki mus, doprawić sokiem z cytryny.
Przed przystąpieniem do smażenia naleśników dodać esencję waniliową /. Dobrze rozgrzaną patelnię (22 cm
średnicy) posmarować za pomocą pędzelka odrobiną roztopionego masła. Nalewać cienką warstwę
ciasta i smażyć około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała
powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić
naleśnik i smażyć kolejne 30 - 40 sekund, do zrumienienia. Przełożyć na
talerz. Na każdy naleśnik nałożyć serek, zwinąć w rulon, ułożyć na talerzu, tuż przed podaniem polać musem truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)