niedziela, 7 grudnia 2014

Esencja waniliowa

Wystawy w sklepach, piosenki w radiu, reklamy w tv - wszystko wokół przypomina nam, że nadchodzi ten Wyjątkowy czas.... Pora zatem pomyśleć również o sferze kulinarnej, by przy świątecznym stole czas upływał radośnie i smacznie :) Warto przygotować domową esencję waniliową, która z pewnością znajdzie zastosowanie przy niejednym wypieku - to już ostatni dzwonek, by później cieszyć się wspaniałym waniliowym aromatem. Przepis pochodzi z bloga Akademia Witalności



Składniki:

- 250 ml białej zwykłej wódki
- 3-4 całe laski wanilii

Wykonanie:

Przekroić laski wzdłuż (jeśli są za długie można je również przekroić w poprzek na połowę) i zalać wódką. Esencja naciąga dosyć długo, można już po 4 tygodniach z niej korzystać, jednak najlepsza jest taka minimum sześciotygodniowa lub starsza. Z biegiem czasu esencja ciemnieje i nabiera coraz bardziej wyrazistego smaku. 
Po zalaniu lasek wódką należy zakręcić butelkę i wstawić do ciemnego i chłodnego miejsca, np. kuchennej szafki (najlepiej na szyjce powiesić karteczkę z datą, kiedy była nastawiana, bo potem zapomnimy), raz w tygodniu mniej więcej wstrząsnąć. Nie trzymajmy w lodówce, wystarczy temperatura pokojowa. Esencja nie ma daty ważności, można ją przechowywać całymi latami. W miarę zużywania po prostu dolewamy wódki, można też z czasem dołożyć nową laskę przekrojonej wzdłuż wanilii.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)