poniedziałek, 8 grudnia 2014

Wytrawne naleśniki z mięsem i warzywami

Jeśli komuś znudziły się już trochę kanapki na drugie śniadanie do pracy, to zachęcamy do przygotowania tych pysznych, obficie nadzianych kolorowym farszem naleśników wzbogaconych otrębami pszennymi i płatkami owsianymi. Ich zaletą jest to, że składniki farszu można podmieniać na potrzeby zawartości lodówki / kuchnia "resztkowa" ;) /, a całość przygotować wieczorem, by rano tylko wrzucić do torby i drugie śniadanie gotowe! :) Sprawdzą się również jako podwieczorek lub kolacja.




Składniki: / z tej porcji wyszło nam 10 naleśników /

Ciasto naleśnikowe:

- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki ulubionych ziół / u nas mieszanka włoska /
- 3 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju

Farsz:
/ proporcje według uznania /
- kilka liści sałaty strzępiastej - umytej i osuszonej / może być też inna ulubiona lub liście szpinaku /
- mięso, np. pozostałe z obiadu / u nas kilka plastrów pieczeni z mięsa mielonego, może być też ulubiona wędlina /
- ok. 4 ogórki korniszone
- 1/2 czerwonej papryki / świeża lub marynowana /
- 1/2 op. fety
- musztarda do posmarowania naleśników lub sos winegret
* dodaliśmy też resztkę surówki z kapusty pekińskiej, która została nam z obiadu ;)
Sos czosnkowy:

- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- oregano

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać za pomocą kuchennej rózgi lub miksera na gładkie ciasto, ostawić na czas przygotowania składników farszu.
Sałatę umyć i osuszyć. Pokroić pozostałe składniki - mięso, ogórki, fetę w kostkę, paprykę w niewielkie paski.
Do jogurtu dodać oregano i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać.
Usmażyć naleśniki / u nas na patelni beztłuszczowej /.
Każdy naleśnik posmarować łyżeczką musztardy / u nas sos winegret /, na jednej połowie naleśnika ułożyć sałatę, na to mięso, ogórki, paprykę, fetę, ok. 2 łyżeczki sosu czosnkowego, zwinąć ciasno w rulon. Żeby uniknąć rozerwania naleśnika, nie należy przesadzać z ilością farszu, poszczególne składniki nakładać na ok. 1/3 powierzchni naleśnika, jeśli przesadzimy z ilością, to będzie trudno zwinąć rulon, a farsz będzie się wysypywać. Z jednej strony ciasto można zagiąć do środka, jak przy zwijaniu krokietów, wtedy farsz nie będzie się wysypywał. Podawać zaraz po przygotowaniu. Jeśli planujemy zabrać naleśniki do pracy, należy zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)