sobota, 2 maja 2015

Lekki tort jogurtowo-gruszkowy

Weekend majowy przywitaliśmy pysznym, lekkim tortem z masą jogurtową i gruszkami w syropie. To połączenie jest wyśmienite i trudno zrezygnować z sięgnięcia po drugi kawałek ;) Bazą jest przepis na lekki biszkopt z brzoskwiniami i masą jogurtową, tym razem ciasto przygotowaliśmy w tortownicy, a brzoskwinie zamieniliśmy na gruszki w syropie. Do przygotowania galaretki, którą zalane są owoce, wykorzystaliśmy syrop z gruszek i sok z cytryny. Ciasto jest lekkie i bardzo orzeźwiające. Polecamy! :)




Składniki:

Biszkopt / u nas tortownica o średnicy 24 cm:

- 5 jajek 
- 3/4 szklanki cukru 
- 3/4 szklanki mąki pszennej 
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa jogurtowa:
- 2 galaretki / u nas 1 cytrynowa i 1 pomarańczowa /
- 2 szkl. wody (500 ml)
- 400 g jogurtu greckiego
Poncz:

- 100 ml wody 
- sok z połowy cytryny 
- łyżka cukru

Galaretka do dekoracji:

- 50 ml zimnej wody
- 75 ml zalewy z gruszek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- kilka gruszek w syropie / u nas 20 dkg /
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty / najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej i dopiero następnego dnia kroić na części /

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Poncz: Składniki ponczu łączymy ze sobą i mieszamy do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie dosładzamy lub dodajemy sok z cytryny do smaku. 

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. W międzyczasie odsączamy gruszki z zalewy i większość kroimy kostkę, a część z nich w plasterki do dekoracji. Gdy galaretki zaczną tężeć dodajemy jogurt grecki i dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojone w kostkę gruszki, mieszamy. 

Aby masa nie wypłynęła ciasto "składamy" w tortownicy z zapiętą obręczą. Dolny blat biszkoptu, nasączamy ponczem / woda z sokiem z cytryny i cukrem /, wykładamy na niego 1/3 tężejącej masy jogurtowej, przykrywamy drugim blatem biszkopta, nasączamy go, wykładamy 1/3 masy, przykrywamy ostatnim blatem, nasączamy ponczem i wykładamy ostatnią warstwę masy. Na wierzchu układamy odłożone plasterki gruszek. Przygotowujemy galaretkę do dekoracji. Żelatynę wsypujemy do szklanki z zimną wodą, szklankę wkładamy do naczynia z gorącą wodą, pozostawiamy na kilka minut. Zalewę z gruszek mieszamy cukrem i z sokiem z cytryny, gdy cukier się rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją delikatnie na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)